Om jag skulle börja om från början

OBS - Innan du börjar läsa detta är det viktigt att du förstår att detta inte på något sätt är karriärsråd. Detta är endast en vild spekulation från min sida och texten ska endast ses som underhållning.

Igår gjorde jag ett litet tankeexperiment. Jag satte mig in i våra elevers situation och funderade på hur jag hade gått vidare efter utbildningen.
För detta experiment tog jag bort min arbetslivserfarenhet, mina kontakter och mina utbildningar. Jag skulle börja om min karriär från början. Hur hade jag gjort?

Direkt efter utbildningen hade jag börjat bygga en hemsida. Utan ett “skyltfönster” för mina produkter vet jag inte hur jag skulle sälja. Jag skulle inte ha tillgång till ett gym eller till ett stort nätverk av människor som potentiellt skulle köpa PT-timmar av mig (mer om hemsida här!) Syns man inte så finns man inte…

Samtidigt som jag bygger min hemsida startar jag upp ett eget företag. Jag tror inte jag skulle trivas med att vara anställd i dagsläget. Jag vill vara lite mer kreativ än så och jag har en del tankar på hur jag vill jobba. (Läs mer om företagsformer för en PT här!)

När hemsidan är klar skulle jag presentera min första produkt. “PT-Online”. Tidigare har jag varit skeptisk till PT-online av två anledningar.
1. Jag har alltid tyckt att PT är så personligt att det måste ske öga mot öga
2. Jag har haft svårt att se hur man skulle kunna göra ett bra nog jobb för att det ska vara värt det.
Om jag som PT ska försöka komma runt dessa potentiella problem hade jag fokuserat på kvalitet över kvantitet. Jag hade tagit mycket betalt för att kunna lägga mycket tid på mina klienter. Visst försvinner några potentiella klienter om man vrider upp priset men detta är det enda sätt jag kan känna att levererar en bra nog produkt. Min uträkning hade sett ut ungefär såhär:
Jag behöver tjäna 30.000kr per månad på faktura. Jag kan tänka mig att jobba 8 timmar om dagen
Min uppskattning är att jag behöver lägga 4 timmar per vecka på varje klient. Det blir alltså
8 x 5 = 40
40 / 4 = 10
Jag har alltså plats för 10 klienter. Dessa behöver tillsammans betala 30.000kr vilket ger 3000kr/person.
Varje person får i snitt 12 timmar i månaden vilket ger priset 250kr i timmen. Detta tycker jag är ett helt ok pris för den kvalitet jag vet att jag kommer leverera. (Läs mer om att sätta priser här!)
På 10 klienter vet jag att jag kan hålla bra koll på alla och se till att de får resultat av sin träning. (några tips för att lyckas med PT online) Jag tror på att man ska fokusera på en sak i taget och se till att det blir riktigt bra innan man börjar på något nytt. Därför skulle jag endast fokusera på detta i minst 6 månader. Jag tror det skulle ta mig 1-2 månader att få in 10 klienter. (Tips på marknadsföring) Det innebär att jag har 4-5 månader på mig att verkligen etablera ett bra sätt att jobba på.

Efter dessa 6 månader borde jag ha en bra fast inkomst som jag klarar mig på. Nu är det dags för nästa steg som är att träna klienter på plats. Eftersom jag inte skulle ha någon buffert för pengar ännu hade jag börjat med utomhusträning. Det enda jag hade skaffat i form av utrustning är enklare redskap som hopprep, TRX, någon kettlebell, en viktväst och kanske någon slamball.
För att få lönsamhet i detta hade mitt fokus varit “Small group PT” med 6 personer per grupp. Om jag tar 250kr per timme blir det 1500kr i timlön för mig. Även detta känns bra för alla inblandade. Det är en bra lön för mig och en person som betalar 250kr för en timme kommer få valuta för pengarna. Small group 3 timmar i veckan skulle ge 18.000kr extra i månaden.

Ett år senare borde jag lyckats bygga upp en stabil kundbas samt en del extra pengar i kassen. Det är då jag börjar kolla på lokal för att öppna en egen PT-studio. (lär mer här!)
Sen får sagan sitt “Happily ever after”…

hur blir man personlig tränare
Andreas Hurtig