Räkna på din perfekta dag

Del 2 av: Karl Gullö

I det tidigare Din perfekta dag (Länk) skrev jag om hur du ska försöka komma fram till hur du vill att ditt liv ska se ut. Den övningen är väldigt luddig men nu ska vi göra den lite mer konkret. Vi ska räkna på det. Under kursen pratade vi ju om den fiktiva kunden ”Bengt”. Han kommer tillbaka nu men nu ska vi klura ut vad ”Bengts” perfekta dag är. För att göra livet lite enklare för oss är Bengt singel och har inga barn.

Bengt har följande preferenser och utgifter:

Boende: 8000:- / månad

Mat: 3000:- / månad

Telefon/Försäkring, etc: 3000:- / månad

För att Bengt ska gå runt måste han alltså ha 14,000:- per månad in på sitt konto. Men Bengt har andra kostnader också. Han vill kunna budgetera in en resa en gånger per år. Den räknar han kostar på ungefär 30,000:-

Bengt har även en dyr hobby. Han har en riktigt fin gammal skit bil som kostar honom runt 5000:- per år att mecka på. Men han älskar det. Så den får inte försvinna.

Totalt landar vi på att Bengt behöver en nettolön på ungefär 200,000:- och en bruttolön på nästan 300,000:-

Jag tror ni ser vart jag är på väg med det här. Nu har vi funderat på vad vi behöver tjäna för att kunna få ”den perfekta dagen”. Men vi är långt ifrån färdiga. Nu leker vi med tanken att Bengt är anställd och har en bruttolön på 250:- per timme. Då måste han jobba 1200 timmar på ett år, 100 timmar på en månad, eller 25 timmar på en vecka.

Det här är självklart ett väldigt förenklat exempel. Men det kickar igång processen av att sätta mål för att upprätthålla den ”perfekta dagen” och livsstilen som vi vill leva. I det här fallet verkar livet vara ganska enkelt för Bengt. Han har massor med tid över varje vecka att antingen:

  • Träna

  • Vila

  • Spendera tid med sin teoretiska familj

  • Hålla på med sin bil

  • Resa

Men låt oss säga att Bengts boendekostnad var mycket dyrare. Låt oss säga att han har familj och barn. Vi leker med att han behöver tjäna 500,000:- per år istället. Då måste han istället jobba runt 40 timmar per vecka. Låt oss säga att ett av hans mål för att ha en ”perfekt dag” är att köra sin dotter till skolan varje dag och hämta upp henne på slutet av dagen. Det kanske inte går när han jobbar de timmar som han gör. Och det är nu vi verkligen behöver göra upp en strategi för hur vi ska måla upp vår perfekta dag. Mer tips om det kommer i flera olika inlägg. Min utmaning till dig är att börja räkna på din perfekta dag och vad du behöver tjäna för att uppräthålla den livsstilen som du förtjänar.