Vilken typ av företag ska en PT ha?

Kort svar: Enskild firma (EF)

Vänta lite nu. Behöver jag ha ett bolag?
Absolut. Jag kan lista många anledningar till detta. Du kan dra av momsen på allt du köper till din verksamhet (utrustning, dator, telefon, m.m) Du tjänar pengar / konsumerar / skattar istället för tjänar pengar / skattar / konsumerar. Du kan fakturera företag för dina tjänster (föreläsningar, gruppträningar, m.m) Du kan sälja tjänster online. Mycket av detta kan du inte göra om du gör en “halvlösning” som att fakturera genom t.ex. Coolcompany. Så även om du är anställd på ett gym bör du ha ett bolag. Så länge du inte erbjuder tjänster som krockar med gymmet du jobbar på.

Tillbaka till frågan om bolagsform och vårt långa svar:

Valet står mellan enskild firma och aktiebolag. Det finns, enligt mig, ingen anledning att välja något annat än dessa två. Jag har drivit bolag sen jag fyllde 18. Både EF och flera olika AB. Det finns skillnader mellan dem även om det inte är stora skillnader. Vi kan börja med att kolla på respektive bolagsform

Aktiebolag:
Anledningen till att de flesta väljer bort aktiebolag är ofta myter som inte stämmer. Den första myten är att man måste ha revisor. Det stämmer inte. Man måste ha revisor om man om har med än 3 anställda eller mer än 3 Mkr i nettoomsättning i två år i rad. Läs mer här! Så gissningsvis kommer det dröja några år innan du behöver en revisor och när du behöver en har du råd med en. Den andra myten är att det kostar 50.000 kr. Det stämmer inte heller. Du behöver deponera aktiekapital på motsvarande 50.000 kr men dessa sitter på bolagets konto och är bolagets pengar. Den kostnad det innebär att starta ett aktiebolag är normalt mellan 5.000 och 10.000. Jag personligen köper alltid ett färdigt bolag av några som erbjuder denna service. Som t.ex. Bolagsspecialisten.
Fördelen med ett AB är att det går att göra “billiga” vinstutdelningar en gång varje år efter att du börjat tjäna pengar. Detta är det billigaste alternativet att ge dig själv en lön. En annan fördel är att det är bra om du ska ha personer som jobbar för dig. Du kan antingen anställa personerna eller ta in dem som konsulter och låta dem fakturera dig. Det är få personliga tränare som har anställda men om du har en egen PT-studio eller erbjuder PT-online framgångsrikt kan det bli aktuellt. Det finns egentligen inga nackdelar med att ha ett AB. Du behöver ha 50.000kr över, det kostar lite mer och det är lite mer komplext men absolut inte svårt eller dyrt.

Enskild firma:
Det är så de flesta börjar. Det är enkelt, snabbt och billigt att sätta upp. Bäst gör du detta direkt på verksamt.se. Om du väljer detta alternativ är mitt tips att behandla bolaget som ett AB. Skaffa ett separat bankkonto där du endast har bolagsrelaterade transaktioner. Skaffa ett bokföringsprogram som t.ex. speedledger och sköt bokföringen regelbundet. Gör en budget samt en prognos för pengar in och ut. Ju bättre koll du har desto roligare kommer det bli att driva bolaget. Det kommer dessutom bli billigare eftersom du behöver mindre hjälp och du kommer undvika straffavgifter om du håller koll på alla viktiga datum. Nackdelen med detta är att du inte kan göra en vinstutdelning för att få ut pengar billigt.
Om du startar med en EF kan du alltid ombilda detta i framtiden eller helt enkelt öppna ett helt nytt AB istället.


Några tips inför din start av företag:
1. Starta genom verksamt.se
2. Gå till banken och öppna företagskonto
3. Skaffa speedledger redan från dag ett.
4. Hitta en billig bokföringsfirma för bokslut (5.000kr max)
5. Se till att skriva bra avtal med dina klienter (lyssna på PT-Podden avsnitt 7)
6. Sköt bokföringen regelbundet (det är inte svårt)

Det kommer ta dig mindre än en månad att komma in i detta. Sen är det världens lättaste att sköta.

EDIT: Aktiekapitalet är nu 25.000kr, inte 50.000kr som det var vid tidpunkten detta blogginlägg skrevs

pt företag