Jag slutade dricka energidryck

Mitt namn är Andreas och jag har varit ren i snart ett år. Ren från energidryck i alla dess former.
Under 2018 var det inte alls ovanligt att jag drack 3-4 energidrycker om dagen. Det första jag drack på morgonen. En vid lunch. En innan tärning och en under träningspasset. Om vi räknar på 200 mg koffein per dryck x 4 kommer vi upp i 800 mg. Det är illa när det börjar närma sig att man mäter i gram istället för milligram. Man skulle kunna tänka sig att jag var superpigg och hyper hela dagarna, men så var inte fallet. Snarare tvärt om. Jag kände mig hela tiden trött. Det var därför jag drack dem (självklart gott också)
Det tar inte så lång tid för kroppen att anpassa sig till koffeinnivåer. Det som händer de flesta som konsumerar i dessa mängder är inte längre att de blir pigga av dryckerna. De blir istället trötta om de inte får i sig dem. Den lilla energiboost en dryck ger går ur snabbare och snabbare. För att fortsätta få samma effekt måste dosen ökas. Det låter som vilket beroende som helst!

Vad fick mig att sluta?
Jag ville ro 500 m under 1:20. Det var bland det värsta jag gjort. Efteråt mådde jag dåligt i över en timme och första 20 minuterna hade jag problem med att stå upp. Egentligen inget konstigt med detta. Det hände mig flera gånger i månaden när jag tränade som hårdast. Det som däremot var nytt för den här gången var att jag fick arytmi (oregelbunden hjärtfrekvens). Jag har upplevt extraslag tidigare. Det är väldigt obehagligt och det känns som att hjärtat stannar och sedan hoppar igång igen. Många upplever detta i perioder i sitt liv och det är ofta helt ofarligt. Men den här gången efter rodden var det som att jag hela tiden hade dessa extraslag. Hjärtat kunde slå snabbt 3-4 slag, ha ett uppehåll på 2 sekunder, slå 5 långsamma slag, sen 2 snabba. Så höll det på i flera timmar. Jag tänkte att det hela var psykosomatiskt och försökte slappna av. Tog magnesium, omega 3, testade hålla andan, m.m. Inget fungerade. Tillslut ringde jag sjukvårdsupplysningen som sa åt mig att åka till SöS omedelbart. När jag kom dit fick jag gå före alla andra direkt in på EKG. Man kunde tydligt observera min oregelbundna hjärtfrekvens och kunde konstatera att det inte var något livshotande. Efter detta fick jag prata med en läkare om var detta kommer ifrån. Jag berättade att jag tränar 3-4 timmar om dagen, jobbar mer än 12 timmar samt dricker 3-4 energidrycker varje dag. Det krävdes nog egentligen ingen läkare för att konstatera att det inte var en hållbar situation. Hjärtat vill helt enkelt inte ha det så. Att dra ner på träningen kan vara svårt. Att dra ner på jobb kan också kännas svårt om man driver något eget. Något som däremot inte är svårt är att dra ner på mängden koffein man konsumerar. Så jag tog helt enkelt bort allt.

Hur känns det idag?
Jag har inte haft någon arytmi. Jag har inte haft några inslag av extraslag. Jag vaknar tidigare på morgonen. Jag är inte lika trött på dagarna. Jag saknar inte ens energidryck längre.

Visst får jag i mig koffein fortfarande men det är i väldigt små mängder. Eftersom jag inte dricker kaffe kommer mitt koffein från t.ex. Coca Cola som jag dricker en i månaden kanske.
Att sluta överkonsumera dessa energidrycker har varit fantastiskt för mig även om jag tänkte på dem dagligen under 6 månader.

sluta dricka energidryck
Andreas Hurtig