Den som vet minst skriker högst

Det är ett konstigt fenomen. Den person som har minst koll är ofta den person som har starkast åsikt.
Minst lika konstigt är det att personer som är väldigt pålästa ofta känner att de inte har koll på något alls.

Ett exempel på detta, som jag ser dagligen just nu, är alla som uttalar sig om klimatfrågan. Antingen tycker man att Greta är världens coolaste människa eller så är man övertygad om att hon har fel och allt är en stor konspiration.
Föreställ dig nu att du är professor i klimatförändringar eller inom något annat relevant ämne. Du har pluggat 10 år och spenderat 10 år på att forska. Troligtvis har du kommit fram till att frågan är otroligt komplex och det är svårt att säga något till 100%. Föreställ dig nu att du har tusentals personer som berättar på sociala medier att de “Vet till 100% att hela klimatfrågan är en bluff och att det finns tydliga bevis”. Personen som skriver detta har spenderat totalt 10 timmar på att googla och kolla på några youtubeklipp för att komma fram till detta. 10 timmar vilket varit en normal arbetsdag för dig de senaste 20 åren.
Tur att jag inte är professor i klimatförändringar för jag känner hur jag blir arg bara av att skriva detta.

Tyvärr ser vi samma fenomen inom träning och hälsa.
Frågar ni mig t.ex:
1. Är det bättre att träna till failure eller stanna innan?
2. Är det bättre med 10 sets per vecka eller 20 sets per vecka?
3. Är det bättre för hypertrofi att träna biceps tungt eller lätt med “kontakt”?
Så kan jag ärligt inte ge ett enkelt svar på någon av frågorna. Det finns dessutom hundratals liknande frågor som jag heller inte kan ge ett “Bra eller dåligt” eller “Ja eller nej”-svar på. Jag skulle däremot kunna prata en timme per fråga om olika faktorer som spelar in samt hur man ska definiera utfallet.
Jag kan inte ge svar på till synes enkla frågor trots att jag varit i träningsvärlden i 20 år och hela tiden fortsatt utbilda mig och läsa studier. Anledningen till detta är att kroppen är väldigt komplex och personer skiljer sig mycket från varandra. Det finns helt enkelt inte ett enkelt, generellt, svar att ge och som PT gäller det att våga säga att man inte vet. Det bästa jag kan göra är att förklara principerna bakom frågan.

En person som inte vet att det finns massvis av faktorer som kan påverka resultatet kan tycka att frågan är enkel. En person som endast läst en studie som visar på ett tydligt resultat kan svara med ett ja eller nej. Känner man inte till att det finns 10 studier som visar olika resultat beroende på populationen eller durationen av studien blir det enklare.

Hur kan vi personliga tränare komma runt detta problem?
Genom att förstå varför det uppstår!
Låt mig ge ett konkret exempel:
En person testar LCHF. Personen går ner i vikt, mår superbra, presterar bättre på träning, m.m. Denna person kommer ha en en stark “confirmation bias” vilket innebär att personen bara kommer se information som stödjer åsikten om att LCHF är fantastiskt. Så personen pratar om dieten som att det är det bästa som finns och lägger fram sina argument. Förmodligen kommer denna person se på negativa studieresultat som “skrämselpropaganda” eller som en dålig studie. Personen tar inte hänsyn till att olika uppsättningar enzymer kommer påverka resultatet. Personen tar inte hänsyn till tarmupptag eller varianser i TEF hos olika personer. Personen har ingen referenspunkt eftersom personen inte vet hur det hade fungerat med t.ex. rawfood istället. Personen tar inte hänsyn till confounding factors som sömn, arbetsbelastning, motionsnivå osv. Personen tar inte hänsyn till variationer i insulinkänslighet och proteinsyntes hos olika personer. Jag kan göra listan längre men jag tror ni förstår. Man kan inte säga att LCHF är varken bra eller dåligt. För vissa kommer det passa och för vissa kommer det inte passa. Vi kan inte på förhand lista ut vem som kommer svara bra på dieten och vem det inte kommer passa för?

Vi vet i stora drag hur kroppen fungerar. Vi vet vilka principer som gäller om vi vill ändra vår kroppssammansättning. Hur vi får mindre fettprocent och mer muskelmassa. Det är alla små detaljer runt om vi inte riktigt känner till. Vi vet heller inte vilken av alla hundratals variationer som är bäst. Detta betyder nästan alltid att det inte finns ett generellt svar utan att man ska se på träning och hälsa som något som hålls på individnivå. Vilket är fantastiskt för oss personliga tränare som redan jobbar enligt detta koncept.

Var hela tiden öppen för att ta in ny information. Var aldrig 100% säker på något och ifrågasätt allt. Det är så du blir en riktigt bra PT över tid.

jobba som pt
Andreas Hurtig