Starta egen PT-studio

Funderar du på att starta en egen PT-studio? Jag tror du är inne på helt rätt spår. Jag tror att dessa kommer bli mer populära framöver. Jag tror också det kommer bli både lönsamt och roligt att driva en egen liten studio.
Min gissning är att detta kommer bli en trend som växer sig stark och stannar länge.
Framtida klienter som liknar mig kommer vara enkla att sälja till:

PT med sin egna studio: -”Hos mig är du helt ensam i gymmet. Du behöver aldrig vänta på hantlar eller stå i kö till squatrack. Vi spelar din musik och du får svära hur mycket du vill”
Jag: -”You had me at ensam i gymmet”

För att hjälpa dig på vägen tänkte jag lista några saker jag tror kan vara bra att tänka på

Lokal
Du kommer förmodligen behöva 50-200 kvm. Beroende på om du vill ha duschar och om du vill ha andra tränare som också jobbar i samma lokal. Min rekommendation är att fundera på detta redan innan du börjar leta men var öppen för att kolla på allt som dyker upp. Nästan alla städer runt om i Sverige har flera tomma lokaler och nya som kommer ut på marknaden hela tiden. Gissningsvis kommer du hitta flera lokaler som är intressanta. Det är här du ska lära dig lägga “skambud”. Du ska absolut inte betala någon överlåtelseavgift utan skambudet är på hyran. Exempel: “Jag är intresserad av lokalen men hyra per kvm är högt. Jag behöver att ni bygger om A, B, C och D för att det ska passa min verksamhet. Jag räknar med att det kommer behövas 3 månaders hyresfritt för att få igång min verksamhet” Många hyresvärdar kommer skratta åt dig men någon gång kommer du få igenom ditt skambud eller få igång en konversation som leder till en nästan lika bra deal.
Se till att ventilationen är bra. Annars blir det inte en bra miljö att vara i för dig eller dina klienter. Ventilation är superdyrt så det är inte läge att tänka att man ska byta ut detta senare.
Se också till att vara tydlig med hyresvärden vilken verksamhet som ska bedrivas i lokalen. Så att du inte stöter på problem i framtiden. Många är skeptiska till att hyra ut till “gym” eftersom de låter så mycket och stör grannar.
Om något behöver byggas om brukar det vara en bra idé att börja med att försöka få hyresvärden att betala. Man kan testa hävda att “Oavsett vem du hyr ut till så kommer belysning behöva bytas ut och väggar behöver målas”. Om de ändå inte går med på att ta hela kostnaden kan du förhandla om att dela. Om de heller inte vill dela kan du be om att få kostnaden på 2-3 år och inbakad i hyran. På så sätt behöver du inte lägga ut 100.000 kr för att snygga till lokalen.
Pris på hyra ska ligga mellan 500 kr till 1500 kr per kvadratmeter. Många faktorer spelar in här. Adress, skyltläge, planlösning, brandskyddsbestämmelser, m.m. Kom ihåg att förhandla oavsett vad utgångspriset är. Du landar alltså mellan 2083 kr per månad om man räknat på minsta lokalen till lägsta priset, till 25.000 kr per månad räknat på största lokalen till högsta priset.

Utrustning
Grunden till gymmet tycker jag är en bra rigg. Den fungerar både som rack och pullupsräcke. Till detta behöver du självklart skivstång och bumpers/viktskivor. Om du är ensam räcker det med en stång och 200 kg. Några uppsättningar kettlebells är bra: 2 av varje 8, 12, 16, 20, 24, 32. Detsamma gäller hantlar: 2 av varje 5, 10, 15, 20, 25, 30 kr räcker gott. Utöver detta är det alltid kul med lite leksaker som t.ex. battlerope, wallballs/medicinbollar (3, 6, 9 kg), slamball, bulgarian bag, bosuboll, hopprep och boxar/låter för boxjumps.
Gummigolv är alltid bra. Detta är det överlägset dyraste så gör ett försök att få hyresvärden att betala även om det kan bli svårt.
När det gäller leverantör är det bara att ta in offer från alla företag du kan komma på (Du som gått IntensivePT har 15% rabatt på Kraftmark). Sen jämför du priset och förhandlar lite. Det är även värt att kolla på att beställa från Kina (Alibaba.com) Ofta är priserna mindre än hälften av vad de är i Sverige. På detta måste du även räkna med en del frakt samt importskatt. Det brukar ändå bli betydligt billigare. Visst kan det vara så att kvalitén är sämre men det brukar inte spela någon större roll på utrustning som inte kommer misshandlas. En stång från Eleiko håller en livstid. En stång från Kina håller förmodligen också en livstid om du är den enda som använder den med dina klienter. Sen finns det alltid möjlighet att köpa nytt om du handlar billigt. Jämför att ha en dyr wallball som räcker i 10 år men är dubbelt så dyr som en wallball som räcker i 5 år. Det kan finnas anledning att välja den billigare även om summan blir den samma. I alternativ två får du en helt ny boll efter 5 år. I alternativ 1 har du samma boll i 10 år.
Utrustningen kommer kosta mellan 70.000kr och 250.000kr. Fördelen med att köpa genom ett Svenskt bolag är att du förmodligen kan delbetala och inte behöver hosta upp hela summan direkt.

Ensam eller med andra?
Det är alltid kul att ha kollegor. Därför brukar det bara bättre att ta en lokal som har denna möjlighet redan från start. Dina månadskostnader kommer inte gå upp så mycket för att du väljer en lokal som är 10 kvm större.
Bestäm dig för om du vill anställa tränare eller om du vill att tränare ska få hyra in sig hos dig. Båda alternativen har för- och nackdelar. Om du bestämmer dig för att du vill låta tränare hyra in sig hos dig och funderar över hur mycket du ska ta betalt kan jag rekommendera detta blogginlägg!

Övrigt
Starta företag - Superenkelt (inlägg här funkar bra för gym också)
Försäkring - Inte svårt alls. Kontakta försäkringsbolagen och berätta vad du tänkt göra så hjälper de dig.
(inom kort kommer ett avsnitt av PT-Podden som kollar på försäkringar)
Bokföring - Inte svårt alls. Skaffa ett bokföringsprogram där du fyller i varje månad och lämnar till bokföringsfirma när året är slut.
Marknadsföring - Var bara kreativ. Det finns flera inlägg här på bloggen
Elavtal - Kan finnas genom hyresvärd. Annars fråga vilka du ska kontakta. Inte svårt och inte speciellt dyrt.
SAMI - Hit ska du betala om du spelar musik i din lokal. Du behöver inte kontakta dem. De hittar dig hur väl du än försöker gömma dig.
Prissättning - Beror på var du bor och vad din nisch är. Läs mer här!
Mentalt - Det kommer vara mycket skit att handskas med men det är det värt!

Lycka till!

pt studio
Andreas Hurtig