Vad ska jag ta betalt för mina tjänster?

Jag ska försöka hålla det här inlägget så konkret som möjligt. Prissättning beror på så många olika detaljer så det blir lätt svävande. Faktorer som spelar in: Vilken stad du jobbar i, vilket gym du jobbar på, hur mycket utbildning du har, hur mycket erfarenhet du har, hur mycket tid som går ut för att utföra din tjänst, m.m. Jag ska försöka dra någon form av snitt för vad som är ett rimligt pris. Ett pris som är bra för dig som PT och prisvärt för den som köper din tjänst.

1. Personlig träning
800 kr / timme. Det är en bra lön för dig som PT även om varje timme innebär gratisarbete runt om. Det är även ett bra pris för din klient som, i de flesta fall, inte klarar av att träna själv. Ett lite dyrare pris innebär alltid bättre compliance. Det ska vara dyrt nog att klienten inte vill skippa träningen eller inte följer dina råd.

2. Föreläsning för företag
10.000 kr för en timme. Du kommer behöva ta fram rätt material för företaget och du kommer behöva lära dig presentera det på ett bra sätt. Räkna med att du behöver lägga runt 10 timmar om det ska bli riktigt bra. För företaget är det sällan problem med pengar. Det kommer redovisas som friskvård och kännas som gratis för dem. Om du som PT gör ett bra jobb leder föreläsningen till färre sjukskrivningar och alla vinner.

3. Kostupplägg
4.000 kr per upplägg. Du som PT kommer behöva lägga en hel del timmar på att få till ett riktigt bra upplägg. Räkna med en timme bara för att samla information för upplägget. Sen behöver du konstruera planen efter klientens behov. Räkna med att du behöver justera någon till några gånger också. En gång efter 2-3 veckor för att klienten inte kommer gillar något. Sen en gång till efter 2-3 månader om du inte är nöjd med resultatet. Räkna också med några minuter löpande för att svara på frågor.

4. PT-Online
För mig är denna svårast att sätta pris på eftersom jag personligen aldrig sålt PT-online. Det gör att jag inte riktigt vet hur mycket tid som läggs på varje klient. Det enda jag har att gå på här är vad andra verkar ta för tjänsten. Mellan 800 - 1800 kr per månad verkar vara en vanlig prissättning. För mig är det enda logiska här att räkna hur mycket jag som PT är redo att lägga för den summan. Mellan 1 och 2 timmar känns rimligt. Första månaden något mer eftersom träningsupplägg och eventuellt kostupplägg ska konstrueras. Kanske utgå från en mall och göra mindre justeringar. Resterande tid kommande månader räcker nog 1-2 timmar i månaden då denna tid spenderas på att svara på frågor, uppdatera uppläggen samt kolla igenom resultat för att se vad som funkar och vad som inte funkar.

5. Bootcamp
Inte personlig träning men ändå ganska kul. Eftersom inget behöver skräddarsys på individnivå blir det klart enklare att driva dessa. Du kan t.ex. göra ett 10 veckorsupplägg med två träningspass i veckan där hela kroppen tränas igenom samt innehåller någon form av progression. Sen får alla köra samma upplägg men enklare skalningar för de som inte klarar av momenten. Så 1-2 timmar planering och 20 timmar träning. 1500 kr per person och 15 personer i gruppen ger 22.500 kr. Dela detta på 22 timmar och du har en timlön på strax över 1000 kr vilket känns som en bra ersättning. 1500 kr för 10 veckor bootcamp är ett riktigt bra pris för dina deltagare också.

6. Sportmassage
En superbra tjänst att erbjuda. Dessutom nästan omöjligt att få tag på någonstans i Sverige.
Tänk bara på att det är tungt att massera. Du behöver också en avskiljd yta att massera på, vilket kostar pengar. 900 kr per timme är prisvärt för klienten så länge du är duktig på att ge massage.

Blogginlägget är skrivet 201905. Skulle gissa att jag står för dessa prisuppskattningar i ungefär ett år från dagens datum.

vad kostar personlig träning?
Andreas Hurtig