Specialpasset

Vad menar jag när jag skriver specialpass? För mig är det ett pass som kanske inte är det mest effektiva vi kan göra för klienten men ändå fyller en funktion. Om vi tar exemplet med klienten som tränar för att bygga muskelmassa. Det träningsupplägg vi konstruerat för denna klient kommer egentligen vara ganska simpelt. Vi håller oss i trakterna 3-4 övningar, 3-4 set, 6-12 reps med många basövningar, tunga övningar först och lite extra fokus på muskelgrupper som släpar. Det finns inte utrymme för att frångå detta upplägg allt för mycket. Dock kan det bli lite tråkigt och vår roll som PT blir till slut peppare och passare mer än någon som slipar på teknik och lär ut nya moment. Att kasta in ett specialpass en gång i månaden gör att klientens kropp upplever något helt nytt, aktiverar muskler på ett annat sätt och förhoppningsvis upplevs som kul. Jag pratar inte om att lägga in inslag av dessa moment i ett pass utan om ett pass som enbart består av momentet. Så inte en kettlebellövning i träningsupplägget utan en timme träning med kettlebells. Här kommer några av mina specialpass:

1. TRX
Ett ganska kul redskap även om det blir svårt att göra tungt. Det mesta som normalt sett är väldigt stabilt och passivt genom bålen blir helt plötsligt en skakig övning med 100% bålstabilisering. Armhävningar med händerna i TRX, armhävningar med fötterna i TRX, lateralflexioner, dragövningar och rotationer. Allt är möjligt. Och har ni aldrig gjort 60 minuter i TRX innan kan jag nästan garantera att det blir jobbigt att skratta dagarna efter passet.

2. Kettlebells
Otympligt och konstigt om man inte är van redskapet. Det är svårt att hitta samma belastning någon annan stans i gymmet eller med något annat redskap. Kettlebells är unikt och hela kroppen kan lätt tränas med dem. Just som med TRX finns det oändliga progressioner. Inte bara att allt går att göra tyngre utan rent tekniskt går det att konstruera riktigt komplexa övningar. Svingar, vändningar, pressar, dragövningar och specialare som windmill och turkish getup. Testa!

3. Utomhuspasset
När jag bodde i Saltsjöbaden tog jag regelbundet mina klienter till “slingan”. En upplyst motionsslinga med pullupräcken längst vägen. Där fanns också riktigt bra stockar och stenar med varierande vikter. Ett pass kunde bestå av olika former av löpning/utfallssteg med stationer för styrketräning. Vid räcken gör vi pullups, knee to elbows, toes to bar och med vissa klienter muscle ups. Vid lyftstationerna gjorde vi ground to overhead med allt från stenblock till gamla trästammar och stockar. Superkul träning som dessutom är i en fin miljö.

4. Balanspasset
Slackline och pilatesboll är huvudredskapen i detta pass. Jag är medveten om att de flesta som läser detta inlägg inte har tillgång till en slackline. Dock är det något ni borde övertala ert gym att skaffa. En bra slackline kostar 1000-2000kr och är superenkel att montera. Två väggfästen som borras upp med lagom mellanrum. Sen kan slackline sättas upp och plockas ner på någon minut om man inte vill ha den uppe hela tiden. Gå på lina och balansera på en pilatesboll. Oslagbar balansträning.

5. Functional anatomy-passet
3D-träning eller vad du nu vill kalla det. För er som varit med i branschen ett tag kommer ihåg Grays föreläsningar om hur t.ex. hamstrings bör tränas och att de muskler som har funktioner i flera rörelseplan ska tränas i alla rörelseplan. Bra logik och förmodligen sunt att göra några gånger per år. För mig består denna träning oftast av att kombinera rörelser i olika rörelseplan på ett säkert sätt. Som t.ex. flexion/rotation som kan vara ett utsatt läge. Med korrekt utförande och bra vikt är det super att göra detta lite då och då.

6. Idiotpasset
Bara för att låta klienter testa nya saker och känna på nya belastningar. Som rubriken tyder på ska detta vara något som är på gränsen till dumt. Vissa av passen är fullt normala för vissa atleter men inget av passen skulle passa speciellt bra för min klient som tränar för hypertrofi. Exempel. Swim-Run i Hellasgården. Hammarbybacken eller trappan vid fotografiska, upp och ner med viktväst. Ut ur bekvämlighetszonen!

swimrun.jpeg
Andreas Hurtig