Är marklyft världens bästa övning?

För någon vecka sedan hade vi en spännande omröstning i vår samlade grupp. “Om du endast fick göra en enda övning resten av ditt liv, vilken väljer du?” Överlägsen vinnare var marklyft med över 50% av rösterna. Av just denna omröstning kan vi inte dra slutsatsen att marklyft är världens bästa övning men vi kan konstatera att det är den mest populära övningen bland våra tränare. Vi ska kolla närmare på varför det är så.

Träning går ut på att överbelasta för att sedan få en superkompensation. Med marklyft är det ofta enkelt att överbelasta. Vi vill välja en övning som vi kan ta mycket vikt i. De flesta människor är starkast i marklyft av basövningar med fria vikter. Klart starkare än i bänkpress och lite starkare än i knäböj. Vi vill också se till att det är mer än en muskel som får jobba. I marklyft jobbar alla muskler som utför extension i coxae och vi har även en extension i genu. Dessa extensioner är vad vi behöver jobba dynamiskt med. Utöver detta har vi co-kontraktioner och statiska kontraktioner i stora delar av resten av kroppen. Alla känner igen känslan av att hela kroppen är utmattad efter ett tungt marklyftspass.

Så vi kan konstatera att marklyft är ett riktigt bra val om man nu måste välja. Några andra övningar som hamnade högt var t.ex.
Knäböj - Känns också som ett logiskt val med samma förklaring som ovan
C&J - Rimligt val. Här får vi balans, rörlighet och några andra moment också
Thrusters - Knäböj med en axelpress. Smart att välja två moment men maskera det som ett.
Burpees - Jag kommer aldrig förstå er som väljer denna hemska övning
Rodd - Misstänker att det är samma som burpees. De som vill ha massa flås

marklyft.jpeg
Andreas Hurtig