Vilket proteinpulver är bäst?

Vassleprotein har ett högt biologiskt värde. Det betyder att det är enkelt att ta upp för kroppen. Vassleprotein brukar även vara det proteinpulver flest personer gillar smaken på. Kasein, hampa, ris, m.m. brukar inte falla lika många i smaken.
Med det sagt rekommenderar vi alltid att du väljer ett protein som du tycker är gott istället för att stirra på vad det står på etiketten.

Om du är som de flesta styrketräningsmänniskorna i Sverige så eftersträvar du säkert 2 gram protein per kg kroppsvikt och 24 timmar. Om du äter normalt kommer det sällan vara några problem att komma upp i denna mängd. Om du däremot går på kaloribegränsad diet eller om du har fuskat med kosten under en dag kan det bli svårare. Då är proteinpulver det billigaste och enklaste sättet att kompensera för bristande intag. Räddaren i nöden.

En snabb googlesökning genererade 1.800.000 svar på sökningen “proteinpulver”. StarNutrition, Olimp, Weider, Optimum Nutrition, Fairing och Mutant är bara några av de varumärken som finns att välja på. Sen får man inte glömma att det finns Whey100, Whey80, Vassleisolat, Kasein, Hampa, Äggprotein, Sojaprotein och flera andra sorters protein. Hur ska man kunna välja rätt?

Svaret är enkelt:
Det spelar ingen större roll vilken du väljer. Mitt tips är att du väljer ett proteinpulver du gillar smaken på. Försök även hitta något som är rimligt prissatt. Att betala hundratals kronor per kg protein är inte rimligt.

Varför spelar det ingen större roll vilket du väljer?
Visst är det skillnad på olika typer av protein. En klassiker bland styrketräningsfreaks är att ta vassleprotein direkt efter träning och kasseinprotein på kvällen. Motiveringen till detta är att de utsöndras olika fort. Man vill ha snabb utsöndring efter träning och långsam på kvällen. Visst kan det vara bra att ha en genomtänkt strategi för sitt proteinintag men min gissning är att detta inte är svaga länken i din träning. Det finns så oändligt många andra faktorer som spelar större roll. Hur bra du tränar, hur bra du sover, hur bra återhämtning du får mellan passen, hur bra du äter utöver kosttillskotten, hur mycket du stressar, m.m. Den ytterst marginella förbättringen du kan få av att maximera ditt proteinintag är, enligt mig, inte värd att kolla närmare på innan du har fått de stora bitarna på plats.

Är det inte skillnad på kvalitét?

Absolut. Vissa proteinpulver är bättre än andra. Men bättre menar man oftast att upptaget på proteinet är högre. Dvs. ju mer av dina 100g protein du får i dig desto mer kan kroppen tillgodogöra sig med. Det finns flera faktorer som påverkar detta. Om du tar ett riktigt dåligt protein tror du kanske att det är 100g protein du får i dig men i själva verket är det 80 gram. Det finns även något som heter biologiskt värde som talar om hur lätt kroppen kan handskas med proteinet som konsumeras.
Problemet med denna kvalitét är att du aldrig kan veta vad som är bra och vad som är dåligt. Självklart kommer alla tillverkare säga att “Vårt protein är det bästa”. Dock finns det inget sätt för oss att ta reda på om der verkligen är sant. Pris är absolut ingen indikation på hur bra proteinet är. Köper du ett väletablerat varumärke kan jag med 100% säkerhet säga att en del av det pris du betalar är för att det sitter just den loggan på burken.

Här får du facit:
1. Börja med att träna hårt och äta bra
2. Köp ett billigt proteinpulver som du gillar smaken på
3. När allt annat funkar perfekt kan du börja experimentera med vassle/kassein/hampa osv.

Lycka till!

Mer läsning

vilket proteinpulver är bäst?