Allt du behöver veta om Ashwagandha

Ashwagandha, även känd som Withania somnifera, är en ört som har använts i århundraden inom ayurvedisk medicin. Det är känt för sina adaptogena egenskaper, vilket innebär att det kan hjälpa kroppen att hantera stress och förbättra den allmänna hälsan. Under de senaste åren har ashwagandha vunnit popularitet som ett naturligt botemedel för ett brett spektrum av hälsoproblem, och det finns växande vetenskapliga bevis för att stödja dess användning. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera de fysiologiska effekterna av ashwagandha.

Minskar stress och ångest

Ashwagandha är känt för sina stressreducerande egenskaper. Studier har visat att ashwagandha kan sänka kortisolnivåerna, ett hormon som produceras som svar på stress. Höga kortisolnivåer är förknippade med en rad hälsoproblem, inklusive ångest, depression och sömnstörningar. Genom att minska kortisolnivåerna kan ashwagandha hjälpa till att lindra stress och ångest, förbättra humöret och främja bättre sömn.

Förbättrar hjärnans funktion

Ashwagandha har visat sig ha en positiv inverkan på hjärnans funktion. Den innehåller föreningar som kallas withanolider, som har visat sig förbättra kognitiv funktion och minne. Studier har också visat att ashwagandha kan öka produktionen av acetylkolin, en signalsubstans som är avgörande för inlärning och minne. Dessutom har ashwagandha visat sig skydda hjärnceller från oxidativ skada, vilket kan hjälpa till att förhindra åldersrelaterad kognitiv försämring.

Ökar immunförsvaret

Ashwagandha har immunförstärkande egenskaper, som kan hjälpa till att förbättra den allmänna hälsan och förebygga sjukdomar. Studier har visat att ashwagandha kan öka produktionen av vita blodkroppar, som är avgörande för att bekämpa infektioner och sjukdomar. Det kan också öka aktiviteten hos naturliga mördarceller, som är specialiserade immunceller som riktar sig mot cancerceller och virus.

Minskar inflammation

Inflammation är ett naturligt svar på skada eller infektion, men kronisk inflammation är förknippad med en rad hälsoproblem, inklusive artrit, hjärtsjukdomar och cancer. Ashwagandha har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att minska inflammation i hela kroppen. Studier har visat att ashwagandha kan sänka nivåerna av C-reaktivt protein, en markör för inflammation i kroppen.

Sänker blodsockret

Höga blodsockernivåer är en stor riskfaktor för typ 2-diabetes och andra kroniska hälsoproblem. Ashwagandha har visat sig sänka blodsockernivåerna hos personer med diabetes och de utan diabetes. Studier har visat att ashwagandha kan förbättra insulinkänsligheten, vilket kan hjälpa till att sänka blodsockernivån och minska risken för att utveckla diabetes.

Hypertrofi

Ashwagandha marknadsförs ofta som ett tillskott som kan hjälpa till att bygga muskelmassa, men bevisen för detta påstående är blandade. Medan vissa studier har föreslagit att ashwagandha kan hjälpa till att öka muskelmassa och styrka, har andra studier inte funnit någon signifikant effekt.

En studie publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition fann att deltagare som tog ashwagandha-tillskott i åtta veckor hade betydligt större ökningar i muskelstorlek och styrka jämfört med de som tog placebo. Andra studier har dock inte funnit någon signifikant effekt på muskelmassa eller styrka.

Det är värt att notera att många av de studier som har tittat på effekterna av ashwagandha på muskelmassa har varit små, och resultaten har varit inkonsekventa. Mer forskning behövs för att avgöra om ashwagandha kan hjälpa till att bygga muskelmassa, och i så fall vad den optimala dosen och behandlingens varaktighet kan vara.

Som sagt, ashwagandha kan fortfarande vara ett användbart tillskott för idrottare och kroppsbyggare, även om det inte direkt ökar muskelmassan. Ashwagandha har visat sig ha stressreducerande egenskaper, och det kan också bidra till att förbättra uthålligheten och minska trötthet. Dessa fördelar kan potentiellt förbättra atletisk prestation och göra det lättare att hålla sig till en träningsrutin på lång sikt.

Sammanfattningsvis är ashwagandha en ört som har en rad fysiologiska effekter, inklusive att minska stress och ångest, förbättra hjärnans funktion, stärka immunförsvaret, sänka inflammation och sänka blodsockernivåerna. Medan mer forskning behövs för att fullt ut förstå fördelarna med ashwagandha, tyder de befintliga bevisen på att det är ett säkert och effektivt naturligt botemedel för ett brett spektrum av hälsoproblem. Om du är intresserad av att ta ashwagandha, se till att prata med din vårdgivare först, särskilt om du har några underliggande hälsotillstånd eller tar mediciner.

Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8126694/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31975514/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33182809/

kostAndreas Hurtig