Allt du behöver veta om gurkmeja

Gurkmeja är en krydda som ofta används i det asiatiska och mellanösternländska köket. Den är en medlem av ingefärsfamiljen och kallas ofta för den "gyllene kryddan" på grund av sin distinkta gula färg. Gurkmeja har använts i århundraden inom traditionell medicin för att behandla ett brett spektrum av hälsotillstånd och forskning har visat en mängd potentiella hälsofördelar. I det här blogginlägget kommer vi att ta en fördjupad titt på vad forskningen säger om gurkmeja.

Kemisk sammansättning av gurkmeja

Gurkmeja innehåller en mängd olika bioaktiva föreningar inklusive curcumin, turmerone och gingeroler. Den mest välstuderade av dessa föreningar är curcumin, som är ansvarig för många av gurkmejas potentiella hälsofördelar. Curcumin är en polyfenol som har antiinflammatoriska, antioxiderande och anticanceregenskaper.

Hälsofördelar med gurkmeja

Antiinflammatoriska egenskaper

Inflammation är ett naturligt svar från immunsystemet på skada eller infektion men kronisk inflammation är en stor bidragande orsak till många sjukdomar inklusive cancer, hjärtsjukdomar och Alzheimers sjukdom. Curcumin har visat sig ha kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska inflammationen som är förknippad med många kroniska sjukdomar.

I en studie hade patienter med reumatoid artrit som tog ett curcumintillskott i åtta veckor signifikanta minskningar av inflammation och förbättringar i fysisk funktion jämfört med de som tog placebo. En annan studie fann att curcumin kan minska inflammation i tarmen och kan vara fördelaktigt för personer med inflammatorisk tarmsjukdom.

Antioxidantegenskaper

Oxidativ stress är en annan bidragande orsak till många kroniska sjukdomar inklusive cancer och hjärtsjukdomar. Curcumin har visat sig ha potenta antioxidantegenskaper och kan hjälpa till att neutralisera de fria radikaler som bidrar till oxidativ stress. En studie fann att curcumin kan förbättra antioxidantenzymaktivitet och minska oxidativ stress hos personer med metabolt syndrom.

Potentiella anti-canceregenskaper

Curcumin har studerats för dess potential att förebygga och behandla cancer. Flera studier har funnit att curcumin kan hämma tillväxten och spridningen av cancerceller och kanske till och med kan döda cancerceller. I en studie visade sig curcumin vara lika effektivt som ett kemoterapiläkemedel för att döda kolorektala cancerceller.

Potentiella fördelar för hjärnans hälsa

Curcumin har också studerats för dess potential att förbättra hjärnans funktion och minska risken för åldersrelaterad kognitiv försämring. En studie fann att curcumin kan förbättra minnet och uppmärksamheten hos friska äldre vuxna medan en annan studie fann att det kan förbättra symtom på depression.

Potentiella fördelar för hjärthälsa

Curcumin kan också ha potentiella fördelar för hjärthälsa. En studie fann att curcumin kan förbättra endotelfunktionen, vilket är en viktig markör för hjärthälsa. En annan studie fann att curcumin kan minska risken för hjärtsjukdomar hos personer med metabolt syndrom.

Slutsats

Gurkmeja har ett brett utbud av potentiella hälsofördelar baserat på tillgängliga bevis. Det är dock viktigt att notera att de flesta av studierna på gurkmeja har varit relativt små och mer forskning behövs för att bekräfta dess effektivitet och säkerhet på lång sikt. Om du funderar på att ta ett gurkmejatillskott så se till att prata med din vårdgivare först. Särskilt om du har några underliggande hälsotillstånd eller tar mediciner. Gurkmeja kan interagera med vissa mediciner och kan orsaka biverkningar hos vissa människor.

gurkmeja
kostAndreas Hurtig