Träning med astma

Många vuxna och barn är drabbade av astma. Detta kan ibland göra att träning känns obehagligt och vissa undviker motion som höjer andningsfrekvensen. I det här blogginlägget ska vi titta närmare på astma och träning.

Vad är astma?
Astma är en kronisk luftvägssjukdom som kännetecknas av inflammation och förträngning av luftvägarna, vilket kan göra det svårt att andas. Symtom på astma inkluderar andnöd, tryck över bröstet, väsande andning, hosta och andningssvårigheter. Astma kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive genetik, miljöfaktorer och exponering för irriterande ämnen som cigarettrök, föroreningar och vissa allergener. Det finns inget botemedel mot astma, men det kan hanteras med medicin, undvika triggers och göra livsstilsförändringar. Om den lämnas obehandlad kan astma leda till allvarliga hälsoproblem, så det är viktigt att få en korrekt diagnos och korrekt behandling.

Vad finns det för mediciner mot astma?
Snabblindrande mediciner (snabbverkande luftrörsvidgare): Dessa mediciner gör att musklerna runt luftvägarna slappnar av och öppnar dem för att lindra symtom som andnöd, tryck över bröstet och väsande andning.

Kontrollmediciner: Dessa mediciner tas varje dag för att förhindra astmasymtom och minska inflammation i luftvägarna. De inkluderar kortikosteroider, leukotrienmodifierare och långverkande luftrörsvidgare

Kombinationsmediciner: Dessa mediciner innehåller både en kortikosteroid och en långverkande luftrörsvidgande medel, och används för att kontrollera symtom och förhindra uppblossningar.

Är det farligt att träna cardio med astma?
Fysisk aktivitet, inklusive konditionsträning, anses allmänt vara säker för personer med astma, så länge som deras tillstånd är välkontrollerat. Faktum är att regelbunden träning kan bidra till att förbättra den totala lungfunktionen, minska inflammation i luftvägarna och öka uthålligheten, vilket gör det lättare att delta i fysisk aktivitet.

Men träning kan också vara en utlösande faktor för vissa personer med astma, vilket orsakar andnöd, väsande andning, hosta och tryck över bröstet. Om du har astma är det viktigt att du tar din snabbläkande medicin innan du ägnar dig åt fysisk aktivitet och att du alltid har den med dig i händelse av ett astmaanfall. Du bör också värma upp långsamt innan du påbörjar någon träning, och svalna gradvis efteråt. Om du upplever symtom på astma under fysisk aktivitet är det viktigt att sluta och använda din snabbläkande medicin. Om dina symtom kvarstår eller förvärras, sök omedelbart läkare.

När ska jag ta min astmamedicin?
Tidpunkten för när du ska ta din astmamedicin innan ett träningspass beror på vilken typ av medicin du använder.

Om du använder en snabbläkande medicin, såsom albuterol, rekommenderas att du tar det cirka 15 till 20 minuter innan du börjar fysisk aktivitet. Detta ger läkemedlet tillräckligt med tid för att börja verka och förhindrar att symtom uppstår under träning.

Om du använder en kontrollmedicin, till exempel en inhalerad kortikosteroid, är det viktigt att ta det enligt ordination, oavsett om du planerar att träna eller inte. Denna medicin verkar för att förhindra symtom genom att minska inflammation i luftvägarna, och att ta det regelbundet är nyckeln till att hålla din astma under kontroll.

Det är viktigt att ha en skriftlig handlingsplan för astma som beskriver de specifika mediciner och doser du bör ta före och under träning, och vad du ska göra vid ett astmaanfall. Denna plan bör utvecklas i samarbete med din läkare och ses över regelbundet för att säkerställa att den förblir uppdaterad och effektiv.

Hoppas detta inlägg hjälpte dig…