Vad gör en hälsopedagog?

Vad gör en hälsopedagog?

En karriär inom träning och hälsa kan ge vara ett givande och varierat yrke. Många lockas till att få se människor göra en skillnad i sina liv och sprida vad som oftast är en egen hobby att hålla på med träning. Däremot kan det vara svårare att veta vad man ska utbilda sig till och arbeta med när man vill starta sin karriär inom hälsa. Det finns många val och kan vara svårt att välja mellan olika yrkesgrupper. I denna bloggpost kommer vi att gå igenom vad en hälsopedagog gör, hur en vardag kan se ut, vad man får betalt och vilken utbildning som krävs.

Vad gör en hälsopedagog?

En hälsopedagog specialiserar sig på ämnet som träningslära, beteendevetenskap, anatomi samt näringslära. Beroende på vad man studerar kan man även studera ledarskap och beteendeförändring. Oftast är man anställd inom ett företag eller arbetar som konsult och kan ha en bred yrkesroll där man tar beslut gällande friskvården på företaget. Något som många tycker är givande är även att ta en mer aktiv roll inom företagets friskvård där man håller i träningspass eller planerar och utför friskvårdsprojekt inom företaget. Det finns arbeten i såväl privat och offentlig sektor.

Hur ser en dag ut som hälsopedagog?

Vardagen kan ha en stor variation mellan arbetsplats eller uppdragen som hälsopedagog. Något som kommer vara gemensamt är att du kommer ansvara för hälsan och friskvårdsprojekt inom den sektorn du har arbetar på. Då kan arbetsuppgifterna variera mellan att sitta ner med människor och prata om deras egna träning och hälsa, planera friskvårdsprojekt som tävlingar eller föreläsningar och eventuellt personalansvar där du har hand om rekryteringar för relevanta roller inom ditt område. Många hälsopedagoger sitter ner med enskilda människor och utför fysiktester och ger personlig rådgivning.

Vad får man betalt?

Medellönen varierar beroende på om man arbetar inom offentlig sektor eller inte där den oftast är något högre om man arbetar inom offentlig sektor. Medellönen ligger ofta någonstans runt 37,000:- dock är den lägsta rapporterade lönen cirka 28,000:-. Det finns alltså en stor varians inom yrket beroende på vart man hamnar och vilken kompetens man har. Om man funderar på att utbilda sig till hälsopedagog ska man vara medveten om att konkurrensen är hög för att få ett jobb. Vid skrivandes stund finns det 13 annonser ute för att arbeta som hälsopedagog i landet och dessa samlas ofta inom större regioner och städer även om det finns jobb runtomkring i landet också (https://www.framtid.se/yrke/halsopedagog).

Utbildning för att bli hälsopedagog

Det finns några 3 års studier på universitetsnivå för att bli hälsopedagog runtomkring i landet som ger en kandidat inom pedagogik . Enklast är att gå in via www.antagning.se och söka på program vid den perioden du vill söka. Många väljer även att arbeta som Personlig Tränare vid sidan av eller i samband med att vara hälsopedagog. Dels för att det passar bra ihop med yrket men också för att utbildningen är betydligt kortare och tillåter att man konsultar inom träning och hälsa för att utföra friskvårdsprojekten på företagen.

Om du skulle vara intresserad av att arbeta som Personlig Tränare kan du göra det via oss på IntensivePT. För att läsa mer om hur det funkar kan du besöka vår sida “hur studerar man till att bli PT”. Oftast är det en kortare väg att gå för att arbeta med sin dröm om träning och hälsa där man även får chansen att prova på denna miljö innan man gör en 3 års utbildning på universitetet.