5 Studietips när du ska studera till att bli en Personlig Tränare

5 Studietips när du ska studera till att bli en Personlig Tränare

Att studera till att bli PT är både roligt och utmanande. Det är mycket material men spännande saker att gå igenom. Här kommer mina topp 5 tips till dig som har anmält dig till en PT-Utbildning.

1 - Försök inte ta all anatomi på en gång

Att studera Anatomi kräver tid och tålamod. Det är såklart en viktig del av att vara en bra Personlig Tränare och det ska inte underskattas. Problemet som de flesta upplever är att de känner sig stressade av att allt inte går in tillräckligt fort som de hade velat. Då gäller det att systematiskt försöka ta sig igenom de alla delarna. Exempelvis hade jag börjat med väldigt specifika delar som att lära mig det skeletala systemet för armen. Sedan hade jag gått vidare till överkroppen, höften och sedan benen. Genom att separera delarna gör det enklare för oss att systematiskt hantera vad det är vi ska lära oss. Gör flashcards och använd hemsidor som www.muscleandmotion.com för att se hur musklerna går och vad de gör.

2 - Gör en lista på alla leder vi har och vilka rörelser sker över lederna

Att lära sig rörelseapparaten är faktiskt ganska enkelt om man gör det systematiskt. Om man lägger ner tid till att förstå hur en flexion eller extension utförs och förstår att de är rörelser som är ett par blir det väldigt tydligt vad man kan och inte kan. Till exempel är det bra att lista upp alla leder vi har i kroppen (som är relevanta) och sedan skriva ut vilka rörelser som sker kan ske där. Då får man en överblick och när man har överblicken är det enkelt att se vilka delar man fortfarande kommer ihåg vid ett senare tillfälle.

3 - Börja föra en kostdagbok

Att skriva kostprogram är en stor del av vårt yrke som PT. Om man aldrig har följt ett kostprogram eller vet vad 500 kcal faktiskt innebär på tallriken kan det vara tufft i början att faktiskt skriva schemat. Jag rekommenderar alla som inte har gjort det att ladda ner en app som “lifesum” eller liknande för att föra en kostdagbok. Du kommer att lära dig massor både om hur det känns att logga sin mat men också vad olika råvaror består av i form av energi och makronutrienter.

4 - Systematisera dina studier

När du ser alla föreläsningar eller studerar allt material ska du alltid räkna med att du får göra det flera gånger. Första gången du gör det ska du vara som en svamp som bara suger åt all material du kan. Försök inte vara för hård med dig själv över att du ska förstå allt på en gång utan låt det som går in gå in. Andra gången du går igenom allt ska du istället vara väldigt närvarande på vilka delar du förstår och inte. Om du exempelvis har svårt att förstå träningsprinciperna i träningsläran ska du pausa där och börja anteckna ner de olika punkterna. Försök skriva en kort uppsats där du förklarar delarna för dig själv eller förklara de för någon annan. Alla lär sig olika men genom att förklara och lära ut kan vi testa vad vi faktiskt kan. Så nu är det dags att berätta allt du har lärt dig för så många som vill veta!

5 - Kom tillbaka till saker du tyckte var svårt

Har du någonsin studerat hårt för något och känt att det är rörigt i huvudet? Sedan är det dags för en tenta och efteråt när allt har fått lägga sig lite börjar bitarna falla på plats? Det är otroligt vanligt och brukar vara för att man har haft näsan i boken för länge. Hjärnan behöver tid att lagra ny kunskap, särskilt när det är många ämnen. Våga släppa ett ämne du tycker är svårt i några dagar för att sedan komma tillbaka till det. Förmodligen kommer du att känna att det är lättare ju mer tid du ger det.

Jag hoppas att dessa fem tips kommer att hjälpa dig i dina studier som PT. Grattis till att du har valt en fantastiskt rolig utbildning och ett ännu roligare arbete. Hos oss på IntensivePT har vi ännu mer resurser för att hjälpa elever i sina studier. Bland annat PT-Podden, bloggen, våra gratis mallar, vår workbook med frågor och slutligen vårt förkunskapsmaterial.

Det är fantastiskt att vara en PT år 2021. Läs mer om Det bästa med att vara PT år 2021