Är det svårt att studera till PT?

Är det svårt att studera till PT?

Funderar du på att utbilda dig till att bli PT? Vad roligt! Att arbeta som PT är ett av de absolut roligaste yrken som finns. Du får bygga ditt egna schema, skapa dina egna förutsättningar och vara kreativ i ditt arbete samtidigt som du hjälper människor att må bättre. Det är en svårslagen kombo för att skapa ett riktigt bra arbetsliv men det första steget är att få sin PT-licens. Ibland är människor oroliga att en PT-Utbildning är svår (och jag vill absolut inte säga att den är enkel) men med lite struktur och planering kan vi göra även de svåraste delarna av PT-Utbildningen mer hanterbara. Jag kommer att lista de ämnena som folk oftast tycker är svårast och komma med förslag på hur du kan göra det betydligt enklare för dig.

Anatomin

För att vi ska kunna skapa bra träningsprogram och förstå klienter med olika typer av skador behöver vi ha en stark förståelse av anatomi. Vi behöver lära oss ursprung och fäste på kroppens viktiga muskler samt hela skeletala systemet och en stor mängd muskler som är relevanta för oss som PT. För att vi ska kunna hänga med på den internationella terminologin och kunna läsa studier behöver vi göra detta på latin.

Ibland blir folk lite överväldigade av all anatomi i början. Detta är helt förståeligt och för att göra det enkelt är det största tipset jag har att inte stressa upp dig. Precis som när man lär sig ett nytt språk handlar allt om byggstenar som staplas på varandra. Till en början kommer du inte att ha en särskilt stark grund men när infrastrukturen är satt går det otroligt mycket fortare. Studera hellre 10 minuter varje dag än att gasa några dagar. Efter några veckor kommer du börja se kopplingarna och förstå namnen på de olika delarna. Efter det går allt väldigt mycket fortare. Vi har även ett förkunskapsdokument som vi delar ut till alla när de anmäler sig till vår utbildning, så anmäl dig i god tid om du vill hinna förbereda dig. Om man hinner läsa igenom den några gånger blir allt mycket smidigare när utbildningen väl börjar. Vi har även en quiz-app och en workbook du kan använda dig av för att göra roliga lekar som memory av det skeletala systemet.

Tips för att göra anatomin enkel: studera 10 minuter varje dag och använda quizen och workbookens övningar.

Biomekaniken

Som PT har vi två val (eller egentligen inte): att lära oss alla övningar som finns, vad de heter och vad som tränas eller att förstå biomekanik vilket gör att vi förstår all rörelse kroppen kan göra. Inbilla dig hur skönt det är att kunna gå in på gymmet och bara förstå vilken maskin tränar vad eller vad som sker i kroppen när någon gör övning du aldrig har sett tidigare. Hos oss på Intensive PT går vi noga igenom biomekanik så att du ska kunna vara den bästa PTn du kan vara. Ibland fastnar folk på hävarmarna och där är fördelen med våra onlineföreläsningar att allting spelas in så att du kan se det i ett tempo som funkar för dig. Du kan se om de delarna du tyckte var svåra om och om igen. Alla kan lära sig biomekaniken väldigt enkelt om man stannar upp och funderar på vad det är som man har svårt för och kollar om den delen av föreläsningen.

Kemi

Det sista ämnet folk brukar tycka är lite knepigt är just kemin och att förstå de olika energisystemen som finns i kroppen och hur de utnyttjas bäst när vi tränar. Som tidigare nämnt spelas alla våra föreläsningar in så att du kan se dem om och om igen. Du behöver alltså aldrig oroa dig över att missa något och att inte kunna ta igen det. Med en bra plan och struktur kommer allt att gå galant.

Andra ämnen som är enklare och roligare

Nu har jag börjat med att lista de ämnen som folk tycker är svårast. Just Anatomin och Biomekaniken är sånt som bara blir roligare ju mer vi studerar det även om det kan kännas som lite uppförsbacke de första dagarna. Men det finns flera ämnen som PT som är extremt roliga direkt och detta är bland annat:

Träningslära - Vad för träning som funkar och inte funkar

Näringslära - Förstå vilken kost som fungerar och hur du skapar en bra bas för att kunna skriva kostprogram

Programkonstruktion - Att skriva träningsprogram är en viktig del av PT-Yrket som är otroligt rolig. Vi brukar säga att det är en kombo av konst och vetenskap att skapa ett program så både är effektivt men också roligt för din klient.

Grundrörelser - Lär dig allt om de olika baslyften och hur de ska utföras.

Coaching cues - Hur du bäst förmedlar kunskap till dina klienter så att de rör sig så bra som möjligt.

Rörlighetsträning - Ofta vill klienterna förbättra sin rörlighet. Då är det viktigt att förstå hur rörlighetsträning fungerar och vad du kan göra för att få en långvarig effekt.

Marknadsföring och sälj - Lär dig att effektivt få in klienter så att du snabbt kan komma igång som PT.

Det finns otroligt mycket mer men vi låter allt vara här. Summerande när det gäller själva ämnena i PT-Utbildningen är ingenting särskilt svårt. Det handlar bara om att lära sig och till en början att memorera anatomin. Vi brukar säga att utbildningen tar i snitt 6-10 veckor om studierna närmar sig heltid men det beror helt och hållet på vad du har för bakgrund. För vissa kan det gå snabbare och för andra tar det längre tid. Eftersom att det inte finns någon tidsgräns på att göra klart utbildningen behöver du aldrig känna någon stress utan kan ta en paus om du skulle vilja och sedan återuppta studierna när det passar dig.

Sista tips om examinationen

För att bli färdiglicensierad PT behöver du genomgång vår examination. Den görs online och består av flera delar. Vissa är multiplechoice frågor och andra är att du ska göra inlämningar där du till exempel skriver träningsprogram eller tränar en klient. Det du behöver veta om examinationen är några viktiga punkter:

  • Du kan påbörja den när du vill efter teorin

  • Du behöver inte göra allt på en gång utan kan dela upp examinationen över flera dagar

  • Om du inte hinner klart kan du göra om provet

  • Det är alltid gratis omprov på examinationen och du kan göra den hur många gånger du vill

Självklart går vi igenom hur det funkar mer noga i själva utbildningen men om du funderar på att anmäla dig behöver du enbart veta att det kommer gå bra. Du kan examinationen hur många gånger du vill och behöver inte känna någon stress till att göra klart den på första försöket. Det är såklart kostnadsfritt att göra omprov.

Summering

Nu vet du de vanligaste fallgroparna och hur du bäst kan hantera dem. Vårt team finns alltid tillgängligt för att hjälpa dig under utbildningen och vi brinner för att finnas där före, under och framförallt när du är färdig som PT. Att arbeta med att hjälpa människor är ett otroligt givande yrke. Du kommer inte att ångra dig :)

Några fler länkar som kan vara bra att läsa är:

Vanliga frågor om utbildningen: www.intensivept.se/faq

Läs mer om kursplanen: www.intensivept.se/kursplan

Lär dig mer om hur det är att arbeta som PT? Lyssna på PT Podden: www.ptpodden.se

Vill du ha tips om distansstudier? Gå in på 6 Tips vid distansstudier

TräningsbusinessKarl Gullö