Hur dina fötter ska vara i ett knäböj

Det är vanligt att fokusera på att gå bak med höften eller att skapa bålstabilitet när man gör knäböj. Men hur ofta tänker du på dina fötters position? I denna bloggpost kommer du att få ett enkelt tips för att göra dina och dina klienters knäböj ännu mer effektiva.

När vi utför en rörelse som ett knäböj vill vi alltid vara så stabila som möjligt. Precis som att ett träd med svaga rötter enkelt kan bli medraget av vinden kommer vi aldrig att uppnå vår fulla potential om inte vi har stabila fötter. Våra mål är väldigt simpla i teorin men svåra att göra i praktiken. Här delar vi upp vad du ska göra i olika steg för att bli medveten om dina fötter och vad du ska göra.

Steg 1 - Skapa stabilitet i foten

När vi utför knäböj vill vi behålla den naturliga foten som finns i bryggan. Detta gör vi bäst genom att tänka på tre områden kring vår fot. Dessa är basen på vår första och 5:e tå samt vår häl. När du applicerar tryck genom alla dessa delar av foten kommer du att skapa en naturlig brygga och stabilitet.

Steg 2 - Pressa ut knäna samtidigt som du behåller bryggan i fötterna

Testa att bara stå i 1/4 knäböj och pressa ut dina knän samtidigt som du tänker på stabiliteten i foten. Testa att slappna av i foten. Det du kommer känna är att om du slappnar av i foten kommer bryggan under foten plana ut och du kommer troligen att tappa stabilitet.

Öva på att hålla positionen med stabila fötter där du även pressar ut knäna. Det är inte helt enkelt.

Steg 3 - Applicera dessa två cues i långsamma knäböj

Öva på att sakta sänka ner dig i ett knäböj. Fokusera på att långsamt komma ner i botten och håll fokus på fötterna och knäna. När du känner att det går bra att göra det långsamt testa att använda gummiband runt knäna för att göra samma sak. Lägg sedan på lite vikt. På sikt kommer rörelsen att bli väldigt naturlig för dig även om den kanske känns konstig just nu.

Avslutande ord

Testa dig fram och se vad som funkar bäst för dig. Den vanliga cuen “ut med knäna” är ofta missförstådd och leder till att klienter trycker ut sina knän så långt att de börjar rulla ut på kanten av sina fötter. Det kräver inte en raketforskare för att förstå att detta är en väldigt ostabil position.

Mer läsning

fotplacering i knäböj
Karl Gullö