Framtiden för personliga tränare

Det pratas mycket om vilka yrken som kommer finnas kvar i framtiden. Vilka yrken kommer ersättas av en dator eller av en robot. Många yrken räknas som utdöende. Exempel på dessa är t.ex. yrkeschaufförer som kommer ersättas av självkörande bilar och lastbilar. Även yrken som lagerarbetare har vi sett ersättas av robotar som flyttar, sorterar och lastar allt från små kartonger till stora pallar. Vissa områden inom juridik anses vara i farozonen när kontrakt börjas skrivas i blockkedjor och det inte längre finns utrymme för kontraktsbrott eller tolkningar. Datorer, robotar och maskiner kommer ta över mer och mer.

En sak en dator eller robot inte kan göra för oss människor är att träna. Det kan ingen annan eller inget annat göra. Vi kommer gissningsvis aldrig uppfinna ett piller eller forska fram stamceller som ger samma effekt som motion och hälsosam kost ger. Så branschen ser ut att överleva hur än framtiden ser ut.

Om vi börjar med att titta på hur gymmen kan tänkas se ut:
Många gym har redan uppfattat att man behöver ligga i framkant för att hänga med. De flesta som tränar på gym förväntar sig att de finns en app med 99% av alla funktioner man behöver. Passbokning, köpa energidryck eller bars, se statistik på träningspass, m.m. Träningsmaskinerna blir smartare och smartare och kan hålla koll på vilken vikt du körde på senaste och lite då och då lägga på mer utan att du behöver tänka på det själv.. Personer som tränar på gym kräver mer och vill betala mindre. Det leder till att personen som stog i receptionen byts ut mot en sluss och en QR-läsare och kylskåpet byts ut mot en vendingmachine. På sikt tror jag det finns plats för två stora kedjor i Sverige. En som har allt automatiserat och kostar 49kr/månad och erbjuder allt. Vi kallar denna för budgetkedjan. Självklart kommer det finnas en målgrupp som vill ha lyxkedjan. Detta är motsatsen och kostar 1000+ kr i månaden. Erbjuder gratis DEXA-scanning, stötvågsbehandlingar och gratis smoothies som blandas på plats. Alla andra gymkedjor kommer gå i konkurs eller köpas upp. Utöver dessa lever de små, nischade, gymmen kvar och tar mer marknadsandelar. Gymmet med fokus på funktionell träning, PT-studion, Gymmet för pensionärer, m.m.

Yrekt personlig träning:
Här är ett yrke jag tror kommer leva kvar de närmaste 100 åren. Så du som läser det här behöver inte oroa dig. Jag tror inte bara yrket kommer finnas kvar utan jag tror det kommer växa mer och mer. Den inaktivitetstrend vi sett senaste åren kan inte hålla i sig. Speciellt inte bland ungdomar (läs mer här) Dagens PT-klienter har växt upp med att vara aktiva. Lekt utomhus, spelat fotboll på sommaren och hockey på vintern, haft gymnastik på schemat i skolan och ätit hemmalagad husmanskost. Snart kommer TV-spelsgenerationen börja komma upp i den ålder som straffar en inaktiv livsstil. Dessa personer har spelat TV-spel, kollat på Netflix och ätit snabbmat. Dessa personer har ingen relation till motion och sund kosthållning. Min gissning är att många av dem kommer söka hjälp på dessa delar. Så överlag tror jag att efterfrågan kommer fortsätta öka kraftigt många år framöver.
Hur kommer då yrket se ut?
Jag tror inte en personlig tränare kommer skapa träningsupplägg om 3-5 år. Det skulle vara relativt enkelt att skapa en algoritm som analyserar data och skapar ett bättre program än en person någonsin kan göra. Personliga tränaren matar helt enkelt in så många datapunkter som finns tillgängliga och algoritmen sköter resten. Vad är klientens resultat i 1RM marklyft, 2000m rodd tid, antal pullups, tid i jägarvila, ledvinkel i fotleden, m.m. Helt enkelt mer data än en människa kan analysera och sammanställa.
Yrket går då automatiskt över till att istället exekvera vad algoritmen säger. Kommunicera detta på ett sätt som klienten förstår och vara duktig på att korrigera rörelse. För det är fortfarande något vi människor fortfarande är bättre på än datorer. Om vi spolar 10-30 år fram i tiden skulle vi kunna leka med tanken att en dator kunde analysera en knäböj med hjälp av kameror, tryckplattor och sensorer för att sedan använda alla punkter för en actionplan. Datorn kommer fram till att det skulle behövas 5 grader mer dorsalflexion i fotleden och ge förslag på övningar enligt ett, för personen, optimalt schema. Här skulle jag personligen hellre ha en dator som gjorde denna analys på min rörelse än en människa. Men fortfarande finns det en roll kvar för personliga tränaren. Tänk själva hur mycket hårdare ni pushar er själva om någon kollar på och skriker. Det skulle inte bli samma sak om det var en dator som kollade på. Även om den kunde skrika på oss genom en högtalare. Det finns något speciellt med att ha andra, riktiga, personer med sig på träningspasset och det finns ingen mer lyx än att allt fokus ligger på din träning.

Så du som PT ska vara redo för förändring men inte vara orolig för ditt jobb. Du sitter säkert!

framtiden för personliga tränare
Andreas Hurtig