Kristallsjuka - Övningar

Innan vi börjar – Vad är kristallsjuka?

Kristallsjuka kan enkelt förklaras som yrsel. Man upplever försämrad balans och förvirring. Man kan enkelt bli illamående då balanssinnet har blivit rubbat. Om det är första gången en person upplever det kan det kännas rent av livshotande, vilket det såklart inte är. Enkelt beskrivet har vi små ”kristaller” (otolitstenarna) som sitter i innerörat. De rör sig väldigt långsamt kring små hårsäckar. Det är hur kristallerna rör sig som skickar signaler till hjärnan om vårt balanssinne. Det som händer vid kristallsjuka är att kristallerna skiftar position vilket rubbar lokalsinnet. Vad det kan bero på vet vi oftast inte man det kan exempelvis vara från en hjärnskakning.

Det första jag vill nämna är att vi som Personliga Tränare ska inte behandla en klient med kristallsjuka. Behandlingen heter ”repositionering” och handlar om att man vrider runt på huvudet och kroppen för att återställa kristallerna och balanssinnet. Det är bäst att söka hjälp av en läkare för det även om behandlingen inte är väldigt svårt att göra. Orsaken är att det kanske finns något annat som spökar hos klienten och därför vill vi inte ställa diagnosen. Det är helt enkelt inte vårt jobb. Oftast svarar patienter väldigt bra på behandlingen och oftast går det bort av sig själv.

Men då är frågan hur vi ska träna personerna det inte går bort för? Eller om man har någon som alltid får yrsel – hur ska deras träning se ut?

Här finns det inte mycket att gå på förutom sunt förnuft. Något som oftast triggar yrseln är skakiga rörelser. Övningar eller rörelser som kräver god balans och koordination. Exempelvis att hoppa hopprep eller springa. Det leder in oss till dagens lärdom: open vs closed chain exercises.

I en öppen rörelsekedja (open chain) rör sig den mest distala delen av kroppen (oftast händer eller fötter) fritt i rummet. Tänk en bicepscurl eller en benspark i maskin. I en stängd rörelsekedja kan man säga att fötterna eller armarna eller ”låsta” till golvet och att det är kroppen som rör sig istället (tänk knäböj)

Alltså när man gör ’closed chain exercises’ är det kroppen som rör sig i rummet. Det kan skapa förvirring för balanssinnet då man hela tiden måste identifiera vart man är och hur man rör sig. Självklart är detta något vi vill förbättra, särskilt med någon som har svårt för det. Men i den här posten lyfter vi upp hur vi ska undvika att trigga yrseln. Om man jämför rörelsen knäböj eller marklyft (closed chain – kroppen rör sig) med en benpress i maskin eller en bicepscurl (open chain – ben/armar rör sig enbart) är det enkelt att inbilla oss vilken rörelse kräver mest av balanssinnet och därav kan skapa problematik för klienten.

Vad har vi då för open chain rörelser vi kan göra med våra klienter? Enkelt. Allt där händerna eller fötterna rör sig fritt i rummet. Egentligen kan vi tänka undvik att göra sånt som skakar runt huvudet. Vill du ändå ha några exempel? Inga problem!

Fotled:
Tåpressar mot en handduk
Vadhävningar i en maskin

Knäled:
Liggande/sittande lårcurls
Liggande/sittande ben extensioner

Höftlef:
Den här är svårare men det finns maskiner där det är underkroppen som rör sig när man sträcker ut höften.
Om man vill vara lite mer utmanande kan man göra ’Hanging Knee Raises’ för höftböjaren.
Man kan göra det ökande höftlyftet men kanske lite mer kontrollerat.
Alla sorters abduktioner/external rotationer i maskin går bra.

Bål:
Här hade jag rekommenderat statiska övningar som plankan eller båten. Ofta kräver bålträning en flexion eller rotation i torso vilket gör att huvudet nästan per definition måste röra sig. Jag har själv haft svårt att hitta maskiner jag tycker funkar bra i detta syfte. Så håll dig till statiska övningar men pusha inte klienten för hårt och påminn dem att andas. Kom ihåg att de kommer vara extra känsliga för syrebrist och yrsel.

Axelled och armled

Alla maskinövningar eller drag övningar där ditt huvud inte rör dig går väldigt bra. Lek runt med kabeldragen, latsdragen curls och allt vad du vill. Det är betydligt mycket lättare att hitta open chain rörelser här då vi faktiskt kan greppa tag om något med våra händer. För att förtydliga alla rörelser det inte är kroppen som rör sig runt objektet vi lyfter utan objektet rör sig runt oss brukar fungera väldigt bra för klienter som har lätt till yrsel.

Några sista ord innan vi avslutar

Jag vill påminna om att vi vill referera vidare någon med misstänkt kristallsjuka. Inte för att det inte är behanldningsbart och brukar gå över av sig själv men du som PT vill inte ställa diagnosen till den personen. Om det skulle vara något annat som var ett problem kommer läkarna att ta reda på det. Den här posten är till för dig som ändå vill göra det du kan. Kanske under väntetid för att träffa läkare eller tills det blir bättre. Härmed summerar jag vad vi har pratat om i denna post och kommer med mina sista tips för personer som enkelt får yrsel vid träning.

  • Håll dig till open chain rörelser för balansen

  • Gör progressiva utmaningar för balansen men ta ett lägre tempo. Det här tar tid och det är inte roligt att få yrsel.

  • Håll intensiteten lägre för klienten

  • Testa men överväg att undvika exempelvis ’superset’.

  • När klienten väl har börjat få ett ’yrsel’ anfall var förstående. Låt de ligga ner eller sitta ner. Klienten kommer ha svårt att genomföra resten av passet. Visa respekt.

Thats it! Lycka till och berätta gärna hur det går för dig.

kristallsjuka övningar träning
Andreas Hurtig