Träningsfilmer du måste se

Dags för lite fredagsmys med proteinchips och dadelbollar? Då är det här inlägget för dig. Vi har sammanställt en lista på filmer om träning, hälsa, motivation, doping och till och med mord!

1. Pumping Iron
Alla listor över träningsfilmer måste ha med Pumping Iron på listan. Förmodligen med mest ikoniska träningsfilmen någonsin. Många av de citat du kan från Arnolds träning kommer förmodligen härifrån. Förutom Arnold Schwarzenegger ser du även Lou Ferrigno och Franco Columbu (som nygligen omkom i en tragisk olycka) Filmen ger en bra inblick i hur bodybuilding såg ut på 70- och 80-talet, vilket många anser var storhetstiden för sporten.
https://www.imdb.com/title/tt0076578/

2. The Program
Följ cyklisten Lance Armstong genom hans karriär. Filmen ger en ärlig bild av stjärnans uppgång och fall. En film som visar en ganska mör baksida av cykelsporten och hur den präglats av bloddoping. Detta är inte en dokumentär utan en spelfilm. Dock är den trovärdig i sin beskrivning av Lance och hans liv.
https://www.imdb.com/title/tt3083008/

3. Froning: The Fittest Man in History
Oavsett vad du tycker om CrossFit är detta en riktigt bra dokumentär. Kravet som ställs på eliten i CrossFit är sanslösa. Spring milen under 40 minuter, frivänd 160+ kg och ryck 140 kg, gå på händer 100 meter och gör 30 muscle ups unbroken. Det är svårt att förstå hur detta kan vara möjligt och få personer har gjort det bättre än just Rich Froning.
https://www.imdb.com/title/tt5079382/

4. Bigger Stronger Faster
”Dokumentär” med doping i fokus. Även om filmen inte är så vetenskaplig är underhållningsvärdet högt. Man pratar om Stallone. Hogan, Wrestling, Valentino… Kan det bli något annat än underhållning. Inställningen till doping är mer neutral än vad man är van vid. Den ger en ganska nyanserad bild av effekter och bieffekter som varken förskönar eller svartmålar.
https://www.imdb.com/title/tt1151309/

5. Vegas Heat
Skrämmande berättelse som är perfekt för alla som gillar True Crime. Handlar om Craig Titus och Kelly Ryan, två av de största profilerna inom bodybuilding och fitness. Vad som börjar som två lysande karriärer slutar med ett mord och en uppbränd bil i öknen i Las Vegas. Dokumentären har inget med träning att göra utan handlar endast om dessa profilers öden.
https://www.youtube.com/watch?v=FJ9zWADlb5g

träningsfilmer
Andreas Hurtig