Hur funkar en bodpod?

Följande text är kopierad från IntensivePT’s kommande bok “Maximal Fettförbränning”
__________________________________________________________________________

Rymdägget som var det coolaste man kunde göra 2005. Coolt men dyrt på den tiden. Fanns dessutom inte så många i Sverige eftersom de kostade en hel del att köpa in. Efter 2010 gick dock priset ner en hel del och de gick från att endast finnas på större anläggningar till att dyka upp i små kosttillskottsbutiker. Priset på en mätning gick från någon tusenlapp till någon hundralapp och med lite tur kan man nu få testa gratis om man frågar snällt. Många Bodpods bygger på något som heter “Air Displacement Plethysmograph”. Låter fancy men är ett krångligt ord för att mäta densitet på kroppen genom att se hur mycket plats kroppen tar. Tänk Arkimedes princip om du kommer ihåg detta från mellanstadiet. Faktum är att det finns poddar som bygger på principen i vatten också. Exakt som det finns lite olika märken på impedansvågar finns det olika märken och principer för poddar. Några lite mer exakta och pålitliga och några lite mer felmarginal. Hur mycket fel de mäter finns ingen egentlig anledning att gå in på. Förutom att tekniken har brister kan även saker som kroppshår och implantat ställa till det på resultaten. Man hör allt från 1% fel ända upp till 15%. Personligen gillar jag bodpods. Det går ganska snabbt att testa. Det är relativt billigt. Klienterna litar helt på resultatet och ifrågasätter aldrig något. Nackdelen är att man inte kan ha en själv. De är dyra och tar upp plats så man får åka till någon som har en och testa på plats hos dem. Jag gjorde detta test med klienter minst en gång om året. Med vissa som tyckte det var kul gjorde jag det två gånger.

hur funkar en podpod
Andreas Hurtig