Vad räknas som en skada?

Alla PTs känner igen frågan “Har du några skador” på hälsodeklarationen. På många klienter är detta den ruta man behöver skriva mest på. Ont i knä, stukar lätt foten, problem med axlar, ryggskott ibland, m.m.
Men vad innebär egentligen begreppet skada?

Den medicinska definitionen skiljer sig lite beroende på var man kollar.
Medical-dictionary skriver:
“Harm or hurt; usually applied to damage inflicted on the body by an external force”
Nja, jag är inte riktigt ombord på denna. Om man lägger till ordet traumatisk framför tycker jag att man kommer närmare men fortfarande saknas något.
MedicineNet skriver:
”Harm or hurt. To harm, hurt, or wound. The word injure may be in physical or emotional sense. From the Latin injuria meaning injury.”
Luddig men kanske lite bättre.
Inte ens WebMD kom med en bra förklaring. Det brukar betyda att det inte finns något riktit konsensus. Sen hittade jag tillslut en bra artikel om ämnet. Du kan läsa den här!
Artikeln föreslår att man behöver ta hänsyn till både händelseförloppet samt resultatet för att en bra definition. Sen beskriver även artikeln att det inte riktigt finns någon enkel vetenskaplig skillnad mellan “disease and injury” eller skada och sjukdom på Svenska. Det här låter ju otroligt svårt och just nu tänker du säkert: Vad spelar det för roll egentligen?

Här är varför jag tycker att det spelar roll.
Som PT behöver man information om skador av flera anledningar. Vad kan jag göra något åt, vad ska jag undvika, vad ska jag skicka vidare, vad ska jag ignorera, m.m.
Så genom mina år som PT har jag haft en egen definition på skada. Jag har aldrig satt ord på definitionen men om jag nu ska försöka blir det något i stil med:
”En åkomma som hindrar dig i din vardag, på ditt arbete eller i din träning. En åkomma som inte är medfödd och inte ett resultat av en sjukdom. En åkomma som inte gått över trots att det har gått över 10 dagar.” I denna ganska breda definition får vi plats med stukade fötter, luxade axlar, förslitningsskador från jobb, tendinopatier, sträckningar, m.m. Vi får inte med åkommor som artros som kommer från missbildning, strukturella begränsningar i ROM, m.m. Och det är just det som är poängen. Där ska jag som PT inte spendera så mycket tid. Jag hamnar lätt i situationer där min kompetens inte räcker till. Jag riskerar också att kasta bort tid på “skador” som jag inte kan göra något åt. Visst behöver jag informationen men jag kommer snarare lägga det under “Begränsningar” snarare än “Skador”.
Detta är ingen medicinsk definition, det är ingen operationell definition. Det är en subjektiv PT-definition. Här får jag ut vad jag som PT har att jobba med. En läkare har säkert ett helt annat sätt att se på det. En fysio har en definition som passar dem.

Jag ser min definition som en första screener. Efter detta får jag gräva vidare när det behövs. Om klienten ibland har ont i ryggen men smärtan sitter bara några få dagar är det något jag behöver kolla på. Om klienten aldrig har ont i ryggen men igår fick ont i ryggen av att lyfta matkassen ut bagageluckan kommer jag nog avvakta några dagar innan jag kallar det skada".

Förutom definitionsproblemet har vi även problemet att smärta är subjektivt. Jag kanske skattar smärtan från ett blodprov till 1 av 10 medans Karl skattar smärtan till 7 av 10. Det förklarar förmodligen också fenomenet att några av era klienter kommer vara kroniskt “skadade”. Det är aldrig samma skada utan alltid något nytt. Axel, knä, fotled, höft, rygg, m.m. Jag kan erkänna att jag ganska ofta funderar på vad jag hade kallat det personen kallar skada. Kanske “lätt obehag” eller “något känns konstigt i xxxx”

Så för att sammanfatta denna text:
Gör din åkomma att du inte kan utföra ditt arbete, genomföra ett träningspass eller att din livskvalitet försämras. Du har en skada och bör i första hand kontakta läkare. Om ditt svar är nej på frågan ovan har du inte en skada. Du har bara lite ont!

vad är en skada?
Andreas Hurtig