Non-responders? - Finns det personer som inte får resultat av träning?

Känner ni igen personerna?

Personen som tränar styrketräning 7 dagar i veckan och är på gymmet i 2+ timmar men ändå inte blir starkare eller bygger större muskler?
Personen som är med på 60 minuter spinning varje dag men inte minskar i fett%?
Ofta är det samma personer som lagar matlåda för hela veckan, för detaljerad träningsdagbok och dricker sina smoothies/proteindrinkar varje dag.

Alla som har tränat på gym en längre tid känner till dessa personer. Men vad är det egentligen som gör att de inte får resultat? Finns det personer som inte kan få resultat av träning?

I den här texten tänkte jag gå igenom begreppet “Non-responders”. Ett begrepp som används för att beskriva fenomenet där personer inte uppnår mätbara resultat av träning.

Jag gick igenom ett gäng studier där jag tyckte att denna var mest vettig. Eftersom jag vet att ingen läser de studier jag länkar till ska jag sammanfatta vad jag fick ut av att läsa den:
1. Personer svarar olika mycket på träning. Vissa får resultat snabbt och vissa får resultat sakta. Vissa får mycket resultat och andra får lite resultat.
2. Olika personer svarar olika mycket på olika träningsformer. Vissa får snabbare resultat på träning följt av VO2Max mätning. Vissa får snabbare resultat på träning för att förbättra 1RM.
3. Många andra faktorer spelar in när man testar en persons mottaglighet för träning. Beroende på vad vi har för intensitet, volym och programstruktur får olika personer olika resultat.
Inget överraskande här. Det blir nästan omöjligt att visa att en person inte kan få resultat av träning. Det kanske bara är så att personen tränar på ett sätt som inte är optimalt för den personen. Istället föreslås i artikeln att man skulle kunna använda “Did not respond” istället. Detta som en terms för att personen inte svarade bra på träningsformen/träningsupplägget som testades. Uttrycket “low sensitivity” skulle också kunna beskriva svaret dessa personer får av träningen de utfört.

Visst finns det personer som, p.g.a. vissa sjukdomstillstånd, har svårare att bygga muskelmassa, bränna fett eller förbättra syreupptagningsförmågan. Dessa ska vi inte gå in på nu utan vi ser till personer utan andra diagnoser som får dåliga resultat av träning. För denna grupp är jag redo att ställa mig på samma sida som personerna som utfört studien. Jag håller med om att det är svårt att bevisa att personer inte får resultat av träning utan att vi istället ska använda ord som “Did not respond”. Detta trots mina snart 20 år i branschen där jag sett hundratals människor slita utan resultat.

Så hur förklarar vi detta?
Ett alternativ skulle vara att svara att de inte svarar bra på den träning de utför. Personen som sliter med fettförbränningen utan resultat kanske skulle svara fantastiskt på hypertrofiträning. Personen som sliter med styrketräningen utan att bli starkare kanske skulle vara en grym långdistanslöpare. (Vi bortser från den ursprungliga fördelningen mellan typ 1 och typ 2B muskelfibrer) Detta tror jag dock inte är den vanligaste anledningen. Min motivering till detta är att många dras till vad de är bra på. En person som styrketränar och snabbt blir starkare än sina kompisar är gissningsvis mer benägen att fortsätta med styrketräning än någon som inte får resultat på 3-4 månader.
Självklart skulle en annan faktor kunna vara övriga livsstilsrelaterade problem som stress eller dålig sömn. I vissa fall är troligen även detta ett problem men även detta, i mina ögon, är mindre sannolikt om vi ser över en längre tid.

Jag tror dessa personer har problem med 1 av 2 saker.
1. Personen tränar fel. Det kan vara att personen inte har någon progression i sin träning. Samma vikter, samma reps, samma vila osv. Det kan vara att personen inte överbelastar. Då uteblir även superkompensationen. Det kan vara att personen inte vilar nog ofta, kör för många set, andra anledningar som gör att träningen blir lidande.
2. Personen äter dåligt. Personen som spenderar 1 timme på spinning och en timme på powerwalk ligger ändå på ett kcal-överskott. Personen som tränar 2 timmar om dagen på gymmet får i sig 40g protein om dagen och ligger på ett konstant kcal-underskott

Sammanfattning:
Sköter du träning och kost korrekt kommer du få resultat av träningen du gör. Vissa snabbt, andra långsamt, vissa mycket, andra lite. Men du kommer få resultat. Vi skippar ordet “Non-responders”. Det låter så deppigt!

non responder träning
Andreas Hurtig