Vad har alla emot placebo?

Jag får regelbundet frågor om placebo. Ofta med en negativ ton.

”Är inte det där kinesiotejp mest placebo?”
-Mycket möjligt
”Är akupunktur bara placebo?”
-Förmodligen
”Det där kosttillskottet är bara placebo”
-Verkar så

Det konstiga är att personernas slutsats på detta är att vi ska undvika saker som ger en placeboeffekt.
(Om du är forskare förstår jag att du vill undvika placebo)

Låt mig ställa en följdfråga på detta:
Är det inte bättre med en 5% prestationsökning till följ av placebo än en 1% prestationsökning från en substans? Visst utesluter inte det ena den andra men poängen blir den samma. Vi får en effekt av placebo. Ser vi till subjektiva begrepp som smärta spelar det nästan ingen roll vad vi testar. Väldigt ofta får patienten en smärtlindrande effekt oavsett om det rör sig om manuell behandling eller orala substanser. Hjärnan kommer direkt, genom t.ex. oxytocin, eller indirekt genom ren att placebo lindra smärta.
Detsamma gäller prestation. Hos de flesta av era klienter kommer den begränsande faktorn i träningen vara mental. Det är helt enkelt tufft att pressa sig dag efter dag. Om inte motivationen är på topp är det nästan omöjligt för amatörtränaren att få ut maximalt på träningspasset. Alltså blir vårt bästa verktyg något som höjer motivationen som i sin tur höjer prestationen. Jag har klienter som presterar bättre efter de har köpt ett par nya skor eller t.o.m. en ny t-shirt. De blir mer taggade på att åka till gymmet för att de har nya kläder och kommer därför prestera bättre. Jag vet inte hur många gånger jag har haft klienter som kommer in i en svacka och min lösning har varit att ge dem en random “fatburner”. Jag berättar lite om hur koffein kan blockera trötthetssignalerna som går upp till hjärnan och vips presterar de på topp igen.

Hur kan du som PT utnyttja placeboeffekten?
Vi börjar med att kolla på när du ska använda dig av effekten och när du ska vara försiktig med effekten. Vid smärta ska du alltid vara försiktig. Senaste tiden har trenden inom personlig träning varit att analysera smärta. Slutsatser som “Att du har ont i ryggen kommer inte från att du har svag bål” har florerat på sociala medier. Det vet du inte!! Det finns en anledning till att det är läkare som hanterar smärta och patologi. Delvis för att deras väldigt långa utbildning hanterar många fler tillstånd än man går igenom i en PT-utbildning men också för att vi inte riktigt förstår så mycket mer än att smärtan produceras i hjärnan och talar om för dig att något är fel. Visst kan man testa sig fram lite försiktigt. Testa lite stabiliseringsövningar, cirkulationsövningar, rehab och massage men ha respekt för smärta och skicka hellre vidare för ofta än för sällan.
När det kommer till prestation är det fritt fram att köra på enligt mig. Det enda du behöver tänka på är att använda placebo vid rätt tillfälle. Vi kan inte mata en klient med koffeintabletter året om och trå att vi får positiv utveckling. Om du gör ditt jobb på rätt sätt håller du klienten motiverad större delen av året och behöver endast ta till detta trick när klienten är på en platå eller känns omotiverad. Denna brist på motivation kommer ofta från brist på resultat. Lite placeboeffekt medför nya resultat och motivationen höjs igen. Så testa detta nästa gång din klient behöver lite extra push. Det är inte att lura klienten. Det är att utnyttja klientens fantasi.

placeboeffekt i träning
Andreas Hurtig