Sarah Mossfeldt Häll - Min väg till personlig tränare

Mitt namn är Sarah Mossfeldt Häll och jag utbildade mig till PT via intensiv PT hösten 2018, nått av det bästa jag gjort.

Träning och hälsa har alltid intresserat mig och jag antar att det var av den anledningen jag läste till sjuksköterska i mina yngre dagar. Dock så handlar sjuksköterskeyrket mycket om sjukvård och inte friskvård.

Träning har jag dock varit en periodare till. När jag var barn testade jag alla tänkbara sporter, simning, judo, balett, dans, innebandy för att nämna några. Gymmet hittade jag först i dryga 20-årsåldern efter att ha varit i grupp salen i flera år. Jag var en sån som gärna kunde gå på flera gruppträningspass i veckan alla veckans dagar. Sen blev jag gravid, en graviditet med mycket komplikationer som gjorde att jag inte orkade eller vågade träna. Inaktiviteten och graviditetskilona var ett faktum. Det dröjde säkert 2 år efter min förlossning innan jag var i full gång med träningen igen. Lycka! Det höll i en stund...

För att göra en lång historia kort så träffade jag en ny man efter några år och blev snabbt gravid med barn nummer 2. I det förhållandet var jag "hårt hållen" och kontrollerad vilket gjorde att jag blev hemma för att undvika bråk. Jag kom varken iväg och tränade och hittade trösten i att äta. Åt allt!! När min andra dotter var 3 månader hade en rejäl övervikt  och vågen stod på 102 kg. Då bestämde jag mig för att ta tag i min hälsa och mitt liv. Jag började ta tag i kosten med hjälp av små enkla förändringar och började ta varje tillfälle till vardagsmotion och mer tid på gymmet. efter ca 6 månader hade jag gått ner en del och kände att jag var på väg åt rätt håll. Jag hade även samlat kraft till mig att lämna relationen. Jag hade hittat tillbaka och nu kunde inget stoppa mig. Jag fortsatt min livsstilsförändring och under resans gång så föddes tanken att tävla i fitness. Efter många timmar på gymmet och strikt kosthållning nådde jag mitt mål, 44 kg lättare. Jag tävlade ett par gånger och satsade på ännu fler tävlingar när jag under en träningsresa till Teneriffa stötte på Crossfit. Det tog några månader innan jag kunde släppa helt och gå över till min nyfunna sport men våren 2018 hade jag bestämt mig att crossfit var det jag ville hålla på med. Här hittade jag balansen till att träna hårt och äta rätt med balans i fokus.

När jag förstod att jag hade inspirerar andra till en hälsosammare livsstil med min bakgrund ville jag göra nått mer än inspirera, jag ville hjälpa andra att hitta hälsan och välmående. Då var steget till personlig tränare givet.

Mitt "hemma gym" där jag var och är coach hade anlitat IntensivePT för att utbilda oss coacher och när erbjudandet kom för några av oss att läsa till PT var svaret självklar ja.

Jag började läsa på förkunskaperna med stor entusiasm. Även om jag som sjuksköterska någorlunda koll på anatomin tycker jag alltid det är svårt med de latinska namnen eftersom jag i mitt yrke främst använder de svenska benämningarna. Men jag pluggade på med stor spänning på det som komma skall. När föreläsningarna sen drog igång satt jag bänkad framför datorn. Jag upplevde att det var mycket att ta in, men då det var både intressant och roligt flög timmarna förbi. Alla bra föreläsare höll gjorde det så bra och när man lyssnar på dom live finns det möjlighet att ställa frågor direkt vilket kändes jättebra. Vissa ämnen var lite svårare än andra, typ biomekanismen. Men då man kunde lyssna på de inspelade live föreläsningarna igen kunde man lätt repetera de krångligare delarna. Kostföreläsningar tyckte jag var så intressant då jag vet av egen erfarenhet vad kosten kan göra för vårt välmående och hälsa.

Efter två veckors intensivt föreläsande var det dax för den praktiska helgen, 2 dagar i Stockholm. Det kunde gärna ha varit 2 veckor. Så kul att få praktisera de olika momenten, jag lärde mig massor och fick träffa massa härliga människor. Det jag gillar med IPT är att nätverket finns kvar efter utbildningen och en hel del påbyggnadsutbildningar.

Efter den praktiska helgen fick man börja skriva online provet. Jag började redan dagen efter det praktiska. Det var så bra uppbyggt och sporrade mig till att beta av del för del. Jag kunde helt enkelt inte sluta och när man väntade på att den sista delen skulle rättas gick jag som på nålar. Lyckan var total när man var godkänd och klar.

Därefter var det "bara" att hitta sin första klient. Jag bad medlemmar på gymmet om hjälp att få träna på att genomföra kostnadsfria konsultationer. Oj vad konsultationer jag hade. Jag lärde mig så mycket på dessa timmar. Vilka saker som var bra att säga och vilka fraser man bör undvika, hur man avslutar på ett bra sätt och på ett mindre bra sätt.... Mina 3 första sälj hade jag gjort inom första veckan och alla tre valde att binda upp sig på ett år! Kan säga jag var stolt. Tidboken blev snabbt fullbokad då jag även hade mitt sköterskejobb på heltid. Men efter några månader valde jag att gå ner i tid för att kunna ta emot fler klienter. ÄVen dessa tider gick snabbt åt och jag mer än fullbokad igen.  Det var då jag tog beslutet att det är PT yrket jag vill satsa på. Tanken till att starta eget föddes och är nu startat, och jag har tagit tjänstledigt som sjuksköterska. Jag har ett fint samarbete med mitt gym där jag fortfarande verkar och tar emot mina klienter och har även börjat arbeta med klienter online i mitt eget bolag Health By Häll.

Sarah Mossfeldt Häll personlig tränareAndreas Hurtig