Snittklienten

OBS. Detta inlägg är något humoristisk om du jobbat som PT ett tag. Annars är det bara tråkigt…

Namn: Olof
Ålder: 52 år
Längd: 178 cm
Vikt: 88 kg
Startdatum för PT: Förra veckan!


Yrke
Olof jobbar som mellanchef på ett svenskt försäkringsbolag. Han har jobbat inom samma företag senaste 10 åren och jobbat upp sig från anställd till chef. Nu tjänar han bra pengar, har flera förmåner från företaget och får resa runt i Sverige och gå på representationsmiddagar.

Träningsbakgrund
Olof spelade en del fotboll när han var yngre och såg sig själv som riktigt vältränad. Tyvärr satte en knäskada stop för karriären. När han tänker tillbaka på den tiden inser han att det var just knäskadan som gjorde att han inte blev proffs.

Nuvarande träning
Gym 2-3 gånger i veckan. Mestadels helkroppspass där han har ett cirkelupplägg på de maskiner han gillar. Största fokus ligger på överkropp då Olof fortfarande anser sig vara ganska stark i benen sen fotbollstiden. Golf en gång i veckan när det är säsong. Det är från golfen han får den enda konditionsträning han tycker att han behöver.

Skador
Fortfarande ont i sitt knä ibland. Ländryggssmärtor förekommer. Olof tror själv att detta kommer de perioder han sitter mycket på jobbet. Han tror dock inte att han har diskbråck för han känner inte igen symptomen han hittar när han googlat.

Kost
Katastrofal enligt egen utsago. Äter oregelbundet och onyttigt. Mycket middagar ute och det blir ofta vin till maten. På frågan om matlåda är ett alternativ skrattar han lite och fortsätter prata om mat han tycker om. Kött, potatis och massa sås till. Riktig mat som han kallar det. Grönsaker är ingen favorit.

Ett exempel på konversation med Olof:
PT - Hej Olof, lyckades du få till de 3 pass jag la upp åt dig förra veckan?
Olof - Tjenare! Nja, jag gjorde ett av dem, ungefär som du sa. Sen hittade jag på ett eget i onsdags. Fredagens pass hann jag inte med.
PT - OK, vi får jobba på det där med att följa mina upplägg. Har du skrivit kostdagbok för förra veckan?
Olof - Jag skrev inte upp något men jag vet vad jag åt. Ska jag berätta för dig?
PT - Nej, det är ok. Vi flyttar fram det en vecka istället. Här är upplägget för idag. Som du ser kommer det bli en del flås.
Olof - Skulle vi kunna köra ett bröstpass istället? Jag känner att jag behöver det.
PT - Nej Olof. Vi kommer alltid följa min plan. Jag har gjort det här väldigt länge och vet vad som är bäst för dig


Tid kvar till 99% compliance
1-2 månader. Man ska inte förvänta sig att Olof kommer göra allt man ber honom från dag 1. Då kommer både PT och Olof bli besvikna. Inom närmsta månaderna kommer Olof sakta men säkert bygga upp förtroende för PT samt börja se och känna resultat av träning. Vilket han inte gjort senaste 3 åren trots att han tränar ganska regelbundet.

Om 2 år
Olof Har gått ner 10 kg fett och är i “sitt livs form”. Han är starkare nu än när han var 20 år och har aldrig mått så bra. Hans kost är varierad och alla hans blodvärden är bra. Han har inte längre några problem med sitt knä och ryggsmärtorna är helt borta. För Olof blir bra på vad han tar sig an. Han är också smart nog att be om hjälp på områden han inte är expert på. Som kost och träning. Han vet att det tar tid att få resultat och att kontinuitet är viktigt.

Avslutande ord
Olof är en mycket bra klient. Om PT gör ett bra jobb och fortsätter se till att Olof får resultat av träningen kommer Olof fortsätta träna med PT de kommande 10 åren. Så länge han känner att investeringen i tid och pengar ger avkastning finns det ingen anledning att sluta.

ptkunder
Andreas Hurtig