Potentiellt problem i utfallssteg

Vår fysioterapeut Tex Filin svarar på en fråga om utfallssteg


Fick in en fråga på mailen som jag tänkte dela med mig av.

Frågan var: Vid utfall; vilken eller vilka muskler kan förhindra normalkurvatur i ryggen i bottenläget?

Mitt svar får tas med en nypa salt. Det finns många anledningar till varför normalkurvaturen i ryggen blir annorlunda i ett utfallssteg, och det finns många variationer på utfallssteg. Men jag har försökt att förenkla det hela och svarat utan att skriva en hel novell! Har ni några tankar eller synpunkter kring det hela, kommentera gärna. Men, här kommer mitt svar:

"Intressant fråga!
Till en början kan vi se vilka rörelser som sker och vad som kan tänkas påverka kurvaturen i ryggen. Det största problemet jag tänker blir att bäckenet kommer att tippa framåt eller bakåt och i sin tur öka svanken i ländryggen, som vidare kan påverka resten av ryggens kurvatur i sagittalplan.

Nu gör jag ett antagande att det är ett traditionellt utfallssteg med regelrätt utförande, då ser det ut såhär:
Ett ben går i 90-90° flexion i höft-knä, låt oss kalla det för det främre benet. Det andra benet går i neutralläge i höften och 90° flexion i knät, låt oss kalla det det bakre benet.

För det främre benet:
De främsta musklerna som kommer att kunna påverka är höftextensorerna, till stor del gluteer och hamstrings. Är dessa muskler strama kan personen i fråga behöva ta ut rörlighet i flexion i ländryggen för att kompensera.

För det bakre benet:
De främsta muskler som kommer kunna påverka är höftflexorerna, den jag framförallt skulle se begränsar här är rectus femoris som är del av quadriceps, men även psoas major kan tänkas påverka. Är dessa muskler strama kan personen i fråga behöva ta ut rörlighet i extension i ländrygg för att kompensera.

Sen kommer eventuellt instabilitet i bäcken-höft-knä kunna påverka kurvaturen i ryggen i sidled (frontalplan) om personen i fråga inte kan hålla positionen stabil och bäckenet skjuts åt sidan.

Din fråga har många svar, men detta var mina spontana tankar kring det hela :)"

utfallssteg.jpeg
Andreas Hurtig