Vad är inte värt att lägga tid/pengar på?

I det här inlägget ska jag lista saker som kan spara er tid eller pengar. Trender eller myter som inte går att backa upp. Jag kommer lista dessa i två olika kategorier. “Funkar inte alls” och “Funkar inte som du tror”.
OBS - I alla dessa fall har jag räknat bort placebo då detta går att applicera på allt. Jag är också mycket väl medveten om att det finns undantagsfall till alla dessa punkter. Det finns alltid någon eller något tillstånde vi ser effekt hos/på.

Funkar inte alls:
1. Halo Neuroscience
Hörlurar som stimulerar hjärnan för snabbare adaption till träning. Skulle inte tro det. Om du vill läsa mer om detta skrev jag ett helt inlägg här på bloggen för något år sedan.
2. De flesta kosttillskotten du köper
Undantag protein, kreatin och koffein där kreatin är det enda man inte enkelt kan hitta i en råvara. Visst kan det funka med vitaminer eller några andra kosttillskott i vissa fall men som regel kastar du bort dina pengar.
3. Akupunktur.
Här hittar jag inget som tyder på att det skulle vara något annat än placebo. Pratar framförallt om den “rena” formen, TCM där du t.ex. analyserar tungan, delar upp i varmt/kallt, osv.
4. Occlusion training.
Träning med strypt blodtillförsel. Nja, förutom att det är obekvämt är de studier jag hittat ytters tveksamma.
Löpning skulle kunna vara undantaget men detta är aerobt och de flesta som använder detta tränar anaerobt.

Funkar inte som du tror:
1. Funktionell anatomi / dynamisk anatomi
Kalla det vad du vill. Uttrycket ska beskriva hur kroppen ser ut när du använder den och inte från anatomisk grundposition. Visst blir musklers funktion olika beroende på vilken position du placerar kroppen i. En muskel kan t.ex. göra både flexion och extension över samma led beroende på position. Dock ska vi komma ihåg att en muskel oftast har en huvudfunktion och de andra små funktionerna är sekundära. Så spendera majoriteten av tiden på att träna muskelns primära funktion och endast ibland sekundär.
2. Det perfekta träningsupplägget
Eller den perfekta träningssplitten, det perfekta antalet sets och reps, osv. Ganska uppenbart att det inte finns och att det blir en subjektiv bedömning av hur något gick. Eftersom allt detta är så personligt går det inte att göra bra studier på. (kanske på tvillingar) Sen är även ditt program ungefär som alla andra mönster vi kan se, i t.ex. aktiemarknaden. När du tycker att du ser en trend och har hittat något som fungerar är det förmodligen dags att frångå denna trend ändå.
3. Information om träning och hälsa
Vissa saker tror vi oss veta till ganska stor säkerhet. Ett exempel på detta är anatomi och fysiologi. Vi förstår ganska bra hur kroppen är uppbyggd och hur många av våra organ fungerar. Även om vi inte alltid förstår varför alla gånger. Det finns dock många saker vi inte förstår när det gäller träning och hälsa. Det finns en del begränsningar och problem med de studier vi utför. Confounding factors, sponsrad forskning, feltolkningar, helsingforsdeklarationen, olika bias (som texten ovan) och ett gäng till. Men det blir hela tiden bättre. Våra metoder blir bättre och vi får fler studier på samma eller liknande ämnen. Så det gäller att hålla sig uppdaterad för mycket av den information vi har idag kommer vara uppdaterad om ett år. Om några år kanske man läser min lista ovan och skrattar åt att jag trodde att Halo Neuroscience var en bluff.

ocklusionsträning
Andreas Hurtig