3 böcker du inte visste att du var tvungen att läsa

Senaste två åren har jag snittat 1 bok om dagen ungefär. En kombination om speedreading på 700+ ord i minuten och ljudböcker i 2x hastighet är förklaringen till hur jag får ihop detta. Utöver det spenderar jag någon timme om dagen på att läsa studier så det känns ibland som det enda jag gör är att läsa.

I detta tempo tar det ganska snart slut på träningsböcker att läsa. Så jag tänkte lista några böcker som inte handlar om träning men ändå gör dig till en bättre PT.

1. The undoing project.
Av Michael Lewis, men jag skulle nästan gå så långt som att säga att den är av Daniel Kahneman och Amos Tversky. Om ni känner till Kahneman och Tversky sen tidigare så vet ni vad denna bok handlar om. Människans ofta “konstiga” beteende som inte följer logik. Denna bok kan lära er PTs hur man kan presntera sin produkt/tjänst för att klienten enklare ska förstå och köpa av er. Boken pratar även om hur det är farligt att låta sig luras av olika bias och tro att vissa träningsformer är bättre än andra beroende på hur man fått informationen.

2. Fooled by randomness
Av Nassim Taleb. Som titeln antyder handlar boken om att vi människor ofta tror att vi hittar mönster och lägger för mycket vikt vid våra analyser av dessa mönster. Hans exempel är ofta hämtade från finansvärlden där analytiker och traders hittar mönster i kursgrafer och skriver algoritmer som ska handla på de regler som tas fram. Men man kan lika gärna applicera detta på PT. Det är farligt att tro att de mönster man ser hos sina klienter är 100% bevis på något. Sett till en klient är det lätt att tro att man hittat den prefekta kosten/träningsupplägget för att man ser mönster i utvecklingen. Det är också farligt att på en större population se att “Alla mina klienter som gör turkish get up blir av med sina impingements” Det kan vara en slump, det kan vara en confounding factor, osv. Kör inte fast på ett spår

3. Sapiens/Homo deus
Av Yuval Noah Harari. (Slår ihop dessa till en bok) Det känns som att alla i hela världen köpte och halvläste Sapiens. Ingen köpte eller läste Homo deus eftersom Sapiens var så tung. Men dessa böcker är verkligen värda att ge en riktig chans. Även om det kanske tar några veckor att läsa dem och försöka ta in all information. Vad vi tränare kan lära oss från dessa är vad människan kommer fram och vad som ligger bakom många av de beteenden vi uppvisar. Vi får även blicka frammåt hur världen kan tänkas se ut i framtiden och vad som kommer krävas av människan då.

Dessa är mina top picks av över 700 böcker senaste 2 åren. Oavsett vad du jobbar med tror jag att du kommer uppskatta dessa böcker.

undoing project
Andreas Hurtig