Perfektion VS Action

pexels-photo-700446.jpeg

Läser en välkänd styrkecoachs blogg. Inlägget handlar om mitt favoritämne: muskeltillväxt. Frågan är: Hur många pass i månaden är optimalt för maximal hypertrofi?
   Instinktivt börjar jag fundera. Per månad? Säg 4-5 pass i veckan. Så kanske 16-20 pass per månad?

Fel svar. Åtminstone enligt styrkecoachen. Hans rekommendation: 32-48 pass per månad. Men en månad har ju bara trettio dagar, tänker du. Och jag med. Får inte ihop ekvationen. Så slår det en: 32 pass per månad = 4 dubbelpass i veckan; 48 pass = 6 dubbelpass i veckan. Dubbelpass = två pass om dagen.

Så, för maximal hypertrofi, enligt styrkecoachen: träning fyra till sex dagar i veckan. Två pass om dagen. Träning morgon och kväll (eller eftermiddag, det var visst viktigt att det inte gick för många timmar mellan passen.
   Det perfekta upplägget.
På pappret.
Möjligen.

Om man strävar efter perfektion är det - oftast - dömt att misslyckas. Tyvärr. Det betyder inte att man inte ska satsa högt - tvärtom. Målen kan vara högt satta. Planen - programmet - bör vara genomtänkt. Vägen dit kantad av hårt arbete. Men om det finns en väg som är något enklare - varför inte ta den?

Börjar fundera på upplägg. Push/pull/legs. Sex dagar i veckan. Ett tungt pass på morgonen och ett lättare på kvällen. Sex dagar i veckan. Fyrtioåtta pass på en månad. En enorm tids- och energiinvestering för de flesta. Frågan är: hur mycket extra i form av hypertrofi och styrka skulle det kunna ge kontra ett mer traditionellt upplägg på, säg fyra dagar i veckan? 
  Min gissning: inte särskilt mycket, såvida man inte tävlar på elitnivå och får betalt för att göra det. Vi andra skulle knappast palla, helt enkelt. CNS skulle troligen bli överbelastat av den höga frekvensen (och volymen) och sätta käppar i hjulet för framstegen på gymmet.
För att inte tala om risken för överbelastningsskador.

Om ett dietupplägg tvingar dig att äta tonfisk och kycklingfilé varenda dag. Och broccoli och spenat. Och brysselkål och blomkål förstås. Och brunt ris. Och Omega 3 och kokosolja. Och kanske någon kokt potatis. Hur roligt låter det - och skulle du klara att följa det?
  Själv skulle jag inte ha några problem alls (med undantag för riset. Det ska vara vitt).
  I alla fall inte de första dagarna.
   Det perfekta kostprogrammet på pappret = inte det program som nödvändigtvis bringar bäst resultat i praktiken (i alla fall inte långsiktigt).

Det perfekta kostprogrammet = det som landar någorlunda rätt kalorimässigt i förhållande till mål (hypertrofi eller deff), innehåller tillräckligt med protein, är relativt näringsrikt och varierat - och är enkelt att följa, och blir följt. 

När man ska konstruera ett träningsupplägg - vilket är en högst tillfredsställande kreativ process - är en av de viktigaste - kanske den viktigaste - faktorerna att programmet ska kunna följas på ett enkelt sätt, och att man får med sig personen. Programmet ska vara välstrukturerat och baserat på vettiga övningar. Träningen ska vara hård. 

Men den hårda träningen måste bli av. Följsamhet, tålamod och långsiktighet är de viktigaste beståndsdelarna för långvariga resultat.

Inte att ett program är sexigt på pappret, bygger på avancerade träningstekniker eller innehåller coola övningar, utan att det är enkelt. Enkelt att följa; enkelt att genomföra. Vecka efter vecka. Månad efter månad. År efter år. 
  Så, 32-48 pass per månad i all ära. Jag tror jag nöjer mig med 16. För träningen kommer då att bli av. Med relativt hög kvalitet. Och det är vad som ger resultat.
   Möjligen inte maximala resultat - men jag nöjer mig med det.
Och det bör du och dina klienter också göra.

Erik Lavesson