Energidryck farligt?

Det verkar som det är 2-3 månader mellan dessa virala artiklar “Energidryck är farligt”. Både igår, 14:e Februari, och idag har det kommit ut flera artiklar. Långa texter i tidningar och repotage på TV (exempel) . Varje gång jag läser eller ser dessa dyker samma två frågor alltid upp för mig:

1. Var det någon som trodde att det var nyttigt och bra att dricka dessa?
2. Har någon tillverkare hävdat att det är nyttigt och bra att dricka dessa?


Svaret är förmodligen nej på båda om vi inte har väldigt naiva konsumenter och oansvarsfulla producenter.

Vad är det då som kan tänkas vara farligt?
Artiklarna fokuserar på koffeinmängden. Att det är lätt att få i sig för mycket eftersom det är så mycket koffein per burk (180mg/bruk). Hur mycket koffein som faktiskt är farligt beror på många faktorer. En av dessa är din kroppsmassa. Generellt kan man säga att ju större du är desto mer koffein kan du få i dig utan att det blir farligt. Logiskt va? Det ser inte ut som att koffein är speciellt giftigt under 400mg. Så dricker du färre än 2 energidrycker om dagen ligger du under denna mängd. Sen finns det självklart undantag från detta. Med lite sunt förnuft kan vi gissa oss till att vi kanske inte ska dricka dessa mängde om vi är gravida. Kanske inte dricka den mängden tillsammans med alkohol, m.m.
Om du inte vet någonting om koffein men vill läsa på rekommenderar jag denna!
Där kommer du se att det finns personer som blivit förgiftade och t.o.m. dött. Du kommer också se att koffein har en dokumenterad prestationshöjande effekt så det finns en anledning till att det förekommer i energidrycker. Så för att summera detta kan vi konstatera att: Koffein höjer prestationen men blir dåligt för oss om vi får i oss för mycket. Så då kommer frågan om vi ska ta en koffeintablett, kaffe eller en energidryck?

Vad är det i energidrycken?
Vi kan börja med att kolla på vad det är som har en prestationshöjande effekt.
1. Koffein
2. Socker (om det finns i drycken)
3. Placebo
Vad höjer INTE prestationen?
1. Något annat än de 3 punkterna ovan.
Visst är BCAA amonisyror och vi behöver dessa för att bygga celler men det är inte direkt svårt att få i sig dessa. Man kan lugnt säga att detta inte är något som sätter en begränsning i din muskeltillväxt eller prestation. Även diverse andra påståenden om allt från mitokondrieeffekt, anti-katabolism, osv är riktigt skakig forskning bakom. Min gissning är att om det finns någon effekt alls är den så marginell att det inte är värt att titta på ens.
Hur är det då med e-ämnen?
Det där med e-ämnen är ganska brett. Förmodligen är det mesta säkert i små mängder.

Slutsats:
Koffein höjer prestationen och är perfekt om du vill bli taggad på träning. Både den uppiggande mentala effekten men också placeboeffekten. Så koffein är inte dumt alls. 50-100g kommer räcka gott och väl. Se till att få i dig dessa en stund innan du ska träna för att se till att du får effekten. Min rekommendation är att du dricker kaffe. Oftast hyffsat naturligt och inget skräp i. Du slipper dessutom massa tillsatser och du betalar inte dyrt för något som inte har effekt. Den enda anledningen jag kan se att välja energidryck över kaffe är om du tycker det är gott

är det farligt att dricka energidryck
Andreas Hurtig