Tre träningsböcker du inte kände till men borde läsa

EN full bokhylla livar upp i hemmet.

EN full bokhylla livar upp i hemmet.

Böcker har på senare år fått stark konkurrens från andra informationsmedier och är inte alltid förstahandsvalet när man vill inhämta ny kunskap. Det tycker jag själv som älskar böcker är lite synd men samtidigt förståeligt då en bok ofta åldras relativt snabbt samt att de ofta innehåller även sådant man kanske inte är intresserad av. Ungefär som när man tidigare köpte en CD-skiva där man kanske gillade ett par av låtarna medan de flesta andra mer fungerade som utfyllnad och inte sällan förblev ospelade (tills man tröttnade på de bra låtarna och lärde sig uppskatta även de mindre bra i brist på annat att lyssna på).

E-böcker har dock en viss edge och det är att de inte sällan uppdateras efterhand och att man ibland kan få de dessa kostnadsfritt så att man alltid har tillgång till den nyaste versionen. Dessutom tar de inte upp någon plats hemma. Min egen tumregel är att en full bokhylla i hemmet är en trevlig inredningsdetalj men när den är full är den full. Inköp av ny bok = en gammal bok åker ut.
Eller så köper man bara e-böcker helt enkelt. Och är man intresserad av nutrition och träning är dessa tre utmärkta val:

Hypertrophy: Muscle fiber growth caused by mechanical tension, Chris Beardsley

Titeln säger egentligen allt. I boken får du lära dig det senaste om muskelfysiologi, motorenheter och muskelfibrer. Och framförallt om muskeltillväxt. Beardsley är nörden du önskar att du satt bredvid på NO-lektionerna i skolan och trots att han troligen själv aldrig satt sin fot på ett gym brinner han för att lära dig allt du vill och inte vill veta om hypertrofi. Som exempelvis skillnaden mellan CNS (sällan önskvärt) och PNS fatigue (ökar rekryteringen av högtröskliga motorenheter, vilket är högst önskvärt) samt även skillnaden mellan träningsvolym och effektiv träningsvolym.

Ska man vara lite kritisk mot boken kunde den varit något mer praktiskt inriktad men vem vet, det kanske kommer en skön uppdatering i framtiden.

The Muscle and Strength Pyramid Training, Eric Helms mfl.

Det här är boken som både är evidensbaserad och som förenar teori med praktik. Den går igenom det mesta du behöver veta om styrketräning och ger dessutom oss träningsnördar en rejäl inspirationsboost.

The Muscle and Strength Pyramid Nutrition, Eric Helms mfl.

Motsvarande bok fast inriktad mot nutrition och tillsammans med träningsutgåvan täcker dessa böcker in en stor del av det du som PT bör behärska och dessutom varför. En del av innehållet kan måhända vara (välbehövlig) repetition men jag tycker att informationen presenteras på ett pedagogiskt sätt och med ett nytänk där man fokuserar på det som ger most bang for buck och hur det kan appliceras i praktiken.

Tre träningsböcker som gör sig perfekta på plattan och som gör dig till en bättre PT.

Erik Lavesson