Vad kommer på provet?

Den vanligaste frågan jag fått senaste 5 åren är: “Kommer detta på provet?”
Svaret är alltid: “Ja, det skulle kunna komma”
Eftersom vi vill testa bred kunskap kan allt komma på provet. Du som PT ska jobba med människors hälsa. Självklart kommer vi vilja testa att du har koll på vad du ska jobba med. Så provet blir både stort och ganska svårt. Det finns ännu en anledning till att vårt prov ser ut som det gör. För massa år sedan var jag med i rekryteringsprocessen på ett gym i Stockholm. Eftersom det kom in en stor mängd ansökningar varje gång vi sökte en tränare fanns det inte tid att intervjua alla. Min dåvarande chef sa till mig att lägga bort alla ansökningar som kommer från 3-4 olika PT-Utbildningar. När jag frågade varför sa han att deras prov var för lätta och man aldrig visste vilken kompetens tränaren hade. Det fanns alltså inte tid att kontrollera alla i mängden ansökningar. Vårt prov är svårt så att vi med stolthet kan sätta vår stämpel på den licens eleverna får när de är klara. Vi står bakom våra tränare till 100% eftersom de klarat vår svåra prövning.

Så vad kommer på provet?

Fokus ligger såklart på vad som är viktigt för dig som PT att kunna. Vi vill att du har koll på anatomi och fysiologi då detta är hur vår kropp är uppyggd och det sätt den fungerar på.
Ange ursprung, fäste och funktion på m. soleus” eller “Hur mycket glykogen kan vi lagra i levern?

Vi vill att du ska förstå och kunna förklara samband i relativt komplexa moment som:
Förklara den biomekaniska skillnaden på high bar och low bar back squat. Inklusive hävarmar och ledvinklar

Vi vill att du ska veta vad du gör om din klient (eller någon annan medlem) skadar sig på gymmet:
Förklara varje bokstav i PRICE eller POLICE

Vi vill att du ska kunna konstruera, utvärdera och korrigera träningsupplägg som leder till att klienter fortsätter utvecklas:
Förklara progressionsprincipen, specificitetsprincipen och principen om överbelastning/återhämtning

Du kommer även få case studies där du ombeds göra kost eller träningsupplägg åt klienter med olika mål, förutsättningar och skador. Detta får du detaljerad feedback på så att du hela tiden lär dig att skapa bättre och mer effektiva upplägg.
Så provet är inte bara ett sätt för oss att se att du har lärt dig vad vi gått igenom på utbildningen. Det är även ett sätt för dig som elev att se vad du behöver plugga mer på. Du kommer t.o.m. lära dig mer och träning och hälsa genom att skriva provet. Så se det inte som något skrämmande som väntar efter utbildningen. Se det som en möjlighet att få feedback från våra kompetenta lärare och en möjlighet att repetera och säkerställa att du har koll på vad du snart kommer använda i praktiken.
pt utbildning prov
Andreas Hurtig