Vill du ha hjälp med din klient?

Vår gemenskap och samarbetet mellan elever och lärare ser jag som den största tillgången vi på IntensivePT har. I vår samlingsgrupp på Facebook är en inte ovanligt att en fråga får över 10 svar från våra engagerade tränare. Här får man fråga vad man vill. Allt från tips inför anställningsintervjuer till vidareutbildningar och workshops.
En fråga som ofta kommer upp är: “Min klient har problem/smärta/skadad i XYZ. Har ni några tips?”

I detta inlägg ska jag försöka strömlinjeforma processen med liknande frågor. Detta för att underlätta för alla som vill hjälpa till att svara på frågan men också för att personen som ställer frågan ska få ett så relevant svar som möjligt.

Att skicka vidare
Den ständiga frågan. När är det dags att skicka vidare? Jag personligen har alltid haft problem med detta. Första året i min karriär skickade jag alla vidare. Musarm? -”Gå till sjukgymnast” Ont i ryggen? “Bäst att kolla med läkare”. Ett år senare skickade jag knappt en enda klient vidare. jag tyckte att allt var så intressant att jag ville plugga på och lära mig alla skador och sjukdomstillstånd. Om någon kom till mig med en ond axel kunde jag screena axeln gratis i en timme för att få nog med data för att bottentråla pubmed och andra relevanta källor. Självklart är ingen av dessa extremer bra. Det gäller att hitta en balans mellan att testa sig fram och att veta sina egna begränsningar. Så när ska jag skicka vidare? Vi kan börja med några enkla parametrar. Om du inte har tid att sätta dig in i något som du inte har koll på är det bara att skicka vidare. Om du inte har intresse av att sätta dig in i något nytt är det bara att skicka vidare. Om det är något som är akut är det bara att skicka vidare. Om du inte känner dig bekväm med att själv ta dig an problemet är det bara att skicka vidare. Har smärtan blivit värre senaste tiden är det bara att skicka vidare.

Att INTE skicka vidare
Så när ska jag inte skicka vidare? Vår grupp får många inlägg om t.ex. knäproblem. Dessa trådar får många svar och många bra tips. Dessa diskussioner slutar nästan alltid med “Det behöver inte du som PT ta hand om. Skicka till fysio/kriopraktor/läkare”. Det är svårt att säga emot där. Det är ett konservativt och säkert sätt att jobba som PT vilket också gör att vi kan hålla oss till vår core-business. Men det gör också att tråden dör. Det går inte att lägga till något mer efter detta eftersom svaret ofta är “rätt”. Anledningen till att vi har denna grupp är att vi vill lära oss så mycket som möjligt och bli en så bra PT som möjligt. Även om tränaren i slutändan bestämmer sig för att skicka vidare kan det ändå vara intressant att höra vad andra tränare tycker och tänker. Jag som jobbat med detta så länge nu vet att du inte alltid ska skicka vidare men det är inte alltid så enkelt att se efter bara några år i branschen. Vår klient som får iliotibialbandssyndrom lite då och då behöver ni inte skicka vidare. Ni kan lika gärna själva testa att rulla, stretcha, stärka abduktorer, träna unilateral stabilisering eller något annat som potentiellt kan fungera. PFSS, patellarsenetendinopati och en helt gäng till knäproblem kan en påläst PT hjälpa till med minst lika bra som någon annan yrkesgrupp. Eftersom det i många fall inte finns något svar på vad som fungerar utan att man får testa sig fram. Vi får även ganska pålitliga kvitton på vårt jobb. Blir problemen bättre gör vi förmodligen något rätt. Blir det sämre kan vi alltid skicka vidare. Så köp böcker, gå kurser, prata med andra yrkesgrupper och testa själv. Det är så man lär sig mer.

Vilken information behöver vi för att hjälpa dig?
Som du ser är det vissa fall vi kan spara på en post och du kan skicka vidare direkt. För att ge vettig information behöver vi bra information som grund. Här är några saker som underlättar för oss som vill hjälpa till:
1. Finns någon diagnos?
-Är det någon som kollat på det här problemet tidigare? Det är t.ex. väldigt mycket skillnad på om någon har “ont i ryggen” eller om någon har ett diskbråck.
2. Hur länge har klienten haft problem?
-En klient som upplever ryggproblem för första gången i sitt liv är bara att skicka vidare. En klient som från och till har ont i ryggen, har varit hos läkare som säger “ryggskott”, behöver inte skickas vidare. Klienter som haft problem under längre tid har förhoppningsvis sökt hjälp för detta och har i många fall själva ganska bra koll på sin smärta. T.ex on i ryggen om de suttit mycket senaste tiden eller ont i knä om de jobbat extra på sin löpträning. De vet vad de ska göra för att det ska bli bättre och ni som PT kan kolla på orsaken till problemet istället för symtomen.
3. Vad fungerar och vad fungerar inte?
-Vet klienten detta? Ett exempel kan vara en klient med lateral epikondylit som vet själv att flexion i cubiti inte fungerar supinerat men fungerar bra pronerat. Då vet vi hur vi kan modifiera övningar så att det mesta fungerar.
4. Finns sjukdomar som indirekt kan vara orsaken?
-Detta är överkurs men vi har många duktiga personer i gruppen som potentiellt kan se samband.

(som ni ser krävs det att man gör en hälsoanalys eller motsvarande med klienten. Någon som bara nämner att “jag har ont i ryggen” och du som PT inte har någon mer information kan vi inte hjälpa)

Nästa steg
Vissa klienter skickar vi vidare för gott. Vi känner oss inte trygga i att träna dem under rådande omständigheter. Vissa klienter skickar vi vidare för att få diagnos eller för att någon annan ska ta hand om en annan del av träningen. Ett exempel är er klient med nyopererat korsband. Klienten har en sjukgymnast att träna tillsammans med och ni som PT fokuserar på överkroppsträning. Den sista kategorin klienter är de som ni bestämmer er för att ni själva vill träna. Vad händer i nästa steg? Innan vi börjar träna måste vi ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar. Både direkt och indirekt. Vissa saker gör ont direkt och vissa saker går bra men gör ont dagen efter. Vi startar med en screening. Det finns fantastiska tillgångar på dessa. Som dessutom är gratis. Allt från enklare modeller som denna till mer komplexa testar som denna. Ju mer information vi kan samla in desto bättre.

Vi sammanfattar denna post i 3 enkla punkter:
1. Om du är osäker kan du alltid skicka vidare. Det finns inget krav att ta sig an klienter
2. Om du vill ha hjälp från vår community behöver du samla in information från klienten
3. Vår community kan peka i rätt riktning men jobbet måste du göra själv. Studier, böcker, podcasts…

OBS - Denna text ska inte ses som en bibel för hur man som PT gör med skadade klienter. Detta är endast en samlad text för hur jag gör efter 20 år i branschen, tusentals timmar läsning och regelbundna diskussioner med kiropraktorer, läkare, fysios och personliga tränare.
I slutänden handlar det om hur duktig personliga tränaren är och det är på ett personlig plan. Som en mycket vis sjukgymnast sa när jag bad om feedback på den här texten: “Reflexion/omdöme och syfte. Finns det där brukar det sluta bra, oavsett om man testar själv eller refererar vidare.” Med de orden avslutar vi detta inlägg.

personlig tränare
Andreas Hurtig