Den perfekta repetitionen

pexels-photo-841131.jpeg

Att jaga perfektion är dömt att misslyckas men det betyder inte att man inte ska försöka. Och jag har inte slutat.

Jakten på den perfekta repetitionen fortgår. För alltid. Och det är det som är charmen med träning – det handlar om konstant utveckling och acceptansen om att det inte går att bli nöjd. Och det är inte heller meningen. Du tränar inte för att bli nöjd.

Träning är inte lätt. Fysisk förbättring är inte lätt. Det ska inte vara lätt. Somliga dagar är lättare än andra – dessa ska vi ta vara på och bejaka. Men de jobbiga dagarna kommer alltid finnas där och det måste vi acceptera. I perioder av stress kommer de jobbiga dagarna vara fler än de lätta. Betydligt fler. Men då måste vi klara att hålla fokus. Jakten på den perfekta repetitionen måste fortgå. 

Tiden står stilla. All stress och alla problem är bortfiltrerade. Det dåliga samvetet för den där grejen igår. Oron inför morgondagen.
   Borta.
   Det enda som finns är nuet. Vikten ska upp men inte till vilket pris som helst. De arbetande musklerna spänns maximalt. Kroppen i övrigt helt stabil. Andningen tydlig men lätt. Rörelsen jämn och mjuk. Utslaget maximalt. Vikten lyfts explosivt men med maximalt fokus. Du känner hur de arbetande musklerna arbetar. Vändningen sker mjukt och på vägen ned håller du emot lite extra utan att tänka på sekunder eller någonting annat. Du känner att det börjar bli jobbigt. Du noterar den känslan men stannar vid det. Du accepterar att det är jobbigt och fortsätter ändå. Du vill inte bli klar. Du vill vara här. Du vill fortsätta. Repetition efter repetition sitter perfekt. När du känner att det finns risk att nästa repetition kommer utföras annorlunda är det dags att stanna. Det spelar ingen roll om det blev 5,6 eller 7. Eller 11. Det enda som betyder något är att du gett allt och fokuserat maximalt på varje repetition. Det är det enda som betyder något.
   Och snart är det dags för en omgång till. Jakten slutar aldrig.

Den perfekta repetitionen:

1. Du utgår från en felfri startposition. Det är den vi bygger från och den måste vara perfekt.
2. Utför basövningar i det maximala ROM teknik och rörlighet medger. Lyft explosivt och med kraft. Sänk vikten långsammare (2-3s) men fokusera inte på tid. 
3. Isoleringsövningar utförs strikt och med maximal anspänning. Sträva inte efter att lyfta vikten. Känn muskeln, inte vikten. Rörelseomfånget kortas något för att eliminera vilotid i ytterlägen och för att uppnå konstant muskelspänning och maximal muskulär stress. 
4. Ha ett tydligt repsmål men låt inte det vare sig hindra eller stressa dig. 7,8,9 - det spelar ingen roll så länge varje rep utförs så nära perfektion som möjligt. 

Det är då du kan gå hem från gymmet med stolthet, men utan att vara nöjd. Imorgon fortsätter jakten på den perfekta repetitionen. 

Erik Lavesson