Dagens tips: Några simpla men effektiva träningsprinciper du och jag bör följa

pexels-photo-260352.jpeg


-Inget slår hårt arbete

Gener och talang i all ära men det är hårt arbete som tar dig från punkt A till punkt B. Och sedan kanske det går fortare för somliga, som kanske till och med avancerar till punkt C eller D för att de har genetiken på sin sida, men det är ändå hårt arbete som sätter bollen i rullning. 
Och tar bollen upp för den där backen.

-Principen om individualisering

Alla svarar lite olika på kost- och träningsupplägg, och ofta krävs det en del experimenterande innan man hittar vad som fungerar. Här gäller det att vara metodisk, att sätta upp tydliga mål, utvärdera och att våga ge ett program den tid det fungerar. Nya mass gain2020 genererade inga tio kilo muskler på tolv veckor? Eller ens ett halvt? Gå vidare, testa något nytt. Behåll det som fungerar och släng det som inte fungerar. 
   Det handlar både om gener (hormoner, muskelfibersammansättning, insulinkänslighet, återhämtning etc) och personlighet (hur man gillar att träna och hur bra man är på att hantera stress etc). En del föredrar att köra lite längre pass med lägre intensitet medan andra föredrar korta intensiva träningspass. Vissa hinner (eller orkar) bara träna 1-2 pass i veckan (gör då det bästa av dem) medan andra har motivation och energi till betydligt flera pass (men se till att kvaliteten inte blir lidande). 

Känn efter och testa vad som fungerar för dig. Apropå vad som fungerar:

-Knäböj, marklyft, pressar av olika slag, olympiska lyft, chins, rodd, utfall, sprints, loaded carries, hopp och klättring kommer ta dig längre än den flashigaste av flashiga maskiner eller andra trendiga redskap.

Baslyften och grundrörelserna fungerade för trettio år sedan. De fungerade för femtio år sedan. Och de fungerar fortfarande - glöm inte det. Progressiv överbelastning i dessa är överordnat allt annat (i princip) när det gäller att öka styrka, bygga muskler och bli mer awesome överlag.

-Träning i all ära men glöm inte återhämtningen

Sömn, stresshantering, kost och livsglädje är enormt viktiga hörnstenar för att må bättre, prestera bättre och för att maximera effekten av träningen. Dessa bör ses över med jämna mellanrum för att täcka eventuella svaga länkar som leder till onödigt energiläckage. 

För energin behöver vi på gymmet. Hårt arbete, kvalitativ träning och återhämtning.
Och knäböj och marklyft såklart.
Fast idag är det lördag och då får man köra bicepscurls.

Erik Lavesson