Random tankar om kost II

Man kan få cravings för mindre. 

Man kan få cravings för mindre. 


-Farmors ständigt återkommande rätt vid släkttillställningar: stek i ugnen med morötter, blomkål och kokt potatis. Ju mer jag tänker på det, farmor var inne på rätt spår. 
   Och hennes nybakade bullar....

-Jag ska ge dig ett kosttips - oss emellan, du vet: Ät mer grönsaker. 
   Det var farmor som sade det. 

-Om du ska äta kanelbullar: absolut, men gör det vid rätt tillfälle.
   Alltid nybakad. 
   Alltid. 

-Ska du äta något som är att betrakta som "onyttigt", då gäller tre fundamentala regler: 
1. Gör det med gott samvete.
2. Gör det med maximal njutning (hint: välj bara sådant som verkligen är gott. Nej, kebabpizzan på pizzerian runt hörnet räknas inte hit). 
3. Gör det inte alltför ofta och i lagom mängd. 
   Visst är det väl fortfarande semmelsäsong?

-Vilket proteinpulver du ska välja? Tja, det ultrahydrolizerade Supreme Protein med 99% renhet och 100% laktosfritt. 
   Eller förresten: Välj det som är billigast och godast. Punkt. 

-Vikten av att inta protein i någon form i samband med ett pass är vetenskapligt förankrad. Däremot i vilken form och vid vilken tidpunkt - det bestämmer du. En proteinshake direkt efter passet? Om det är det du vill, kör på. Vänta ett par timmar och äta en proteinrik middag? Funkar troligen lika bra.

Men vad du än gör - skippa inte proteinet helt efter (styrke)träningen. Då går du miste om en del av effekten. Hur mycket du behöver? 0.4-0.5 x kroppsvikten är ett säkert kort. 25-40 gram i de flesta fall. 
   Nej, du behöver inte väga proteinet. 

-Smör eller margarin? Ställer du den frågan kanske det är bättre att fråga dig själv: Äter du för många mackor?
   Jag bara undrar.
   Hade du frågat min farmor - som hyvlade smöret med osthyvel för att få "rätt mängd" när hon skulle göra en macka - hade hon sagt: "Margarin? Vad är det? Är det det där nya spanska?" (nej, farmor, det heter 'Margarita'. Och du skulle garanterat tycka om det). 

-Att kaffe är en skänk från gudarna kan vi vara överens om. Det är gott. Det är nyttigt. Och det är uppiggande. Men halveringstiden för koffein är uppåt sex timmar. Därför: Tre koppar kaffe om dagen och ingen efter klockan 16 är en bra tumregel för dig som har en normal dygnsrytm och prioriterar god sömnkvalitet. 

-"Vanlig cola är mycket bättre än cola zero. Den är mer naturlig."
   Yes, den kommer direkt från den svårtillgängliga 'Lago di Coca-cola'. Den ska ligga någonstans i trakterna av Atlantis, och i den lever även Malaco-fiskar, enligt ryktet. 

 

Erik Lavesson