Dagens tips: Träna mindre muskelgrupper mer frekvent för snabbare gainz

dumbbells-training-silver-sports-163498.jpeg

Hur ofta ska man träna varje muskelgrupp? Det står helt i relation till hur stor muskelgruppen ifråga är, vilka övningar som används, skadebenägenhet samt träningsvolym och intensitet (och vilket stjärntecken du tillhör). Generellt sett: Större muskelgrupper och komplexa övningar (knäböj, marklyft, tunga olympiska lyft): 1-2 gånger i veckan, beroende på intensitet. Vissa kommer undan med fler pass, vilket kan vara en fördel rent neuromuskulärt men det kan också leda till sämre återhämtning och uteblivna ökningar. Nyckeln är att variera intensiteten mellan passen (lätt/medel/tungt) samt att inte utföra alltför stor volym per pass. 

"Mindre" muskelgrupper däremot, som yttre/bakre deltamuskeln, vader och biceps, eller övningar som inte är neuromuskulärt krävande, kan troligen med fördel tränas oftare för optimala resultat. Hur ofta? Tja, 2-4 gånger i veckan, beroende på hur övrig träning läggs upp samt den totala träningsvolymen per muskelgrupp och vecka (och det där med stjärntecknet förstås). 8-15 set per vecka och muskelgrupp kan vara en bra riktlinje generellt, där träningsvolymen gradvis ökar över en träningsperiod. Och fördela gärna dessa set över x antal träningspass för optimala resultat. Ett tips är att ha ett par hantlar hemma för extraträning av armar, axlar, vader och mage - eller det som prioriteras. 

Ett par nybyggda armar till våren och ett par vader som matchar sommarshortsen - det tackar man ju inte nej till. 

Erik Lavesson