Ett par fördelar med skivstång kontra hantlar

pexels-photo-685530.jpeg


Meathead no1: "Skivstången är klart bäst för där kan man lyfta tyngst."
Meathead no2: "Nej, jag tycker hantlar är bättre för man får bättre kontakt."

Åsikterna går isär - som så ofta inom detta spännande område - och det finns sällan några tydliga rätt och fel. Det handlar om kontext, ibland fungerar hantlar bättre och ibland en skivstång. Och ska du köra chins och dips behövs ingen av dem. Men här är några anledningar till varför och när en skivstång kan vara ett bättre alternativ: 

1. Lättare att komma i korrekt startposition på ett säkert sätt. 

Det här gäller framförallt pressövningar, exempelvis bänkpress och militärpress kontra sina hantelkusiner. Hantelvarianterna är förvisso väldigt bra övningar, men det är lite "meckigt" (min gamla svenskalärare måste vara stolt) att komma igång på egen hand, och övningarna lämpar sig därför bättre med lättare vikter och fler reps. Och gärna en schysst kompis nära tillhands. 

2. Ett tydligt start och stopp.

Jämför bänkpress med liggande hantelpress. I bänkpressen ska stången toucha bröstet och sedan upp till sträckta armar. Det är en repetition. I hantelpressen är det lite knepigare att känna var bottenläget är (hint: lägre än du tror) medan man i gengäld får något längre ROM i toppläget. Jämför även:

Militärpress med hantelpress.
Sälrodd (eller stångrodd) med hantelrodd. 
Skivstångscurls / hantelcurls. Här har dock hantlarna en klar fördel: det går att komma djupare i bottenläget vilket är bra om övningen utförs korrekt - något som dock sällan sker. Med skivstångscurls har du ett naturligt stopp i bottenläget - stången slår emot låren. 

Vi tog inte upp olympiska lyft, knäböj och marklyft ovan, och även om dessa kan utföras med hantlar är skivstången det naturliga valet i de flesta fall. 

3. Möjligheten att göra microhöjningar. 

Om du tränat ett tag har du förmodligen upplevt hur tufft det är att gå från silverhantlarna till hantlarna som ligger på rad framför spegeln. Från tio till 11.5 (eller tolv, beroende på var du tränar) - en ökning motsvarande 15-20% vilket ofta leder till att man tappar X antal reps (en smart person därute uppskattade att en höjning med 2.5% resulterar i en förlust på en repetition). Så steget från tio till tolv är stort, likaså efterföljande hantelsteg. Med en skivstång kan du göra stegen betydligt smidigare genom att införskaffa 0.25/0.5/1.0kg-vikter. Istället för att gå från tio till tolv kan du öka från tjugo till 20.5 eller 21 - motsvarande 2.5-5%. 
   Tänk i procent, inte kilon

Take away: Ska du lyfta tungt lämpar sig skivstången bättre, och du har dessutom ett naturligt start och stopp vilket gör att det är lättare att utvärdera progressionen på ett rättvist sätt. Hantlar lämpar sig perfekt på assistansövningar, som gärna får utföras i ett något högre repsomfång. 
   Och med maximal kontakt förstås. Som Meathead 2 skulle uttryckt det. 

 

Erik Lavesson