Topp fem: biceps

Glöm inte att träna på poseringen. En matchande pose är viktig för maximal impact. 

Glöm inte att träna på poseringen. En matchande pose är viktig för maximal impact. 

Vårens viktigaste bloggpost. T-shirtsäsongen väntar runt hörnet och det är nu vinterns hårdträning ska synas i sömmarna (och förhoppningsvis är sömmarna måttanpassade för dina nya armar). Om inte, testa en sista minuten-puts med några av dessa övningar: 

Sittande hantelcurls

Klassisk övning. Inga konstigheter. Basövningen nummer ett för biceps då en skivstång tenderar att vara påfrestande för handleder samt att sittande position lägger mer fokus på biceps jämfört med stående. 

Sittande curls på lutande bänk

Även kallad incline curls, en övning som ger en annorlunda kraft/längdkurva jämfört med upprätt position - något som sägs öka aktiviteten i biceps långa huvud. Och där vill vi ju definitivt ha lite action. 

Sittande hammercurls

Något mer fokus på brachioradialis men belastar givetvis även biceps hårt och ger armarna fylligheten du (och din T-shirt) vill ha. 

Scottcurls med EZ-stång

Antifuskövningen No1. Något kortare ROM men i gengäld en annorlunda belastningskurva. Och så var det det där med att det är svårt att fuska. 

Stående kabelcurls med valfritt handtag (rak/vinklad/enarms/rep) 

Bra som finisher. Välj den variant som känns mest i biceps och utför 10-15 reps för maximal pump. 

-Välj ut 2-3 övningar och träna biceps två gånger i veckan med 8-12 (-15) reps. Lägre reps och tekniken blir ofta lidande. 

-Träna i hela rörelseomfånget och sträva efter maximal kontakt. Från helt utsträckt armbåge till full böjning (men vila inte i toppläget). 

-Och, som alltid: glöm inte bort progressiv överbelastning. 

Nej, nu hinner jag inte skriva mer. Dags att skrida till verket. Och sedan till närmaste T-shirtaffär. 

 

Erik Lavesson