Dagens tips: Träna brett för optimal hypertrofi

Oavsett målsättning på gymmet bör du i princip alltid sträva efter att lyfta tyngre vikter över tid- det är därför det kallas styrketräning. Styrka och hypertrofi går ofta hand i hand men för att maximera den muskelbyggande potentialen - träna gärna i ett brett repsomfång. Utför basövningar med 5-8 reps för både styrka och muskelmassa, och för mindre övningar: 8-10 reps och uppåt. Hur högt? Feel free att göra uppåt 20-30 reps som en finisher på vissa övningar. Men det finns en hake.
   Det gör det alltid. 
   För att stimulera och trötta ut maximalt med muskelfibrer måste du pressa dig nära - eller helst förbi - total muskulär failure. Inte på varje set. Inte varje gång. Men ibland. Och i princip alltid när du utför en övning med lättare vikt och fler reps. 
   Vid tyngre belastningar (4-8RM) uppnås en relativt stor muskelfiberrekrytering redan från början varför du inte behöver ta ut alla set till full utmattning - musklerna stimuleras hårt ändå. Men, som sagt, vid lägre belastningar (10+ reps) - ta ut seten närmare utmattning, och lägg till intensitetstekniker som rest pause, negativa reps och drop sets emellanåt.  

Så, träna hårt men brett och se till att ta ut dig till total utmattning ibland för maximal muskeltillväxt. 
   Men se även till att bli starkare - oavsett målsättning. Ökad styrka är kanske den viktigaste drivern för hypertrofi. Och sedan är det kul att vara stark. 

Erik Lavesson