Hitta motivationen och kunskapen

Följande text är ett utdrag ur vår bok "100 Tips som tar din PT-Karriär till nästa nivå"
______________________________________________________________________

Hitta motivationen och kunskapen
Att jobba som PT är världens roligaste jobb. Första året känner man att allt är nytt och kul. Man vill bara testa alla nya metoder man läser om och testa intressanta kostupplägg på sina klienter. Första året är enkelt att ta sig framåt och utvecklas i rasande takt. Redan år nummer två känner man att det är lite, lite tuffare. Det är inte bara i yrket PT man då och då tappar motivationen. Det blir extra farligt när man börjar känna sig duktig på sitt jobb. Att man kan allt man behöver kunna. Då är det svårt att motivera sig själv att lägga den där extra tiden på något utvecklande som inte kommer leda till någon direkt inkomst utan en eventuell indirekt inkomst i framtiden. Uttrycket “Om du inte växer, krymper du” kan användas för detta fenomen. När vi slutar lära oss nya saker blir vi inte bättre. Lägger man sedan på att vi glömmer lite för varje år som går inser vi snart att vi kommer bli riktigt dåliga tränare om vi inte lyckas hålla motivationen uppe.

1. Böcker
Även om det mesta är digitaliserat och publicerat online är ändå bästa informationskällan böcker när det gäller träning och hälsa. Utbudet på svenska böcker är väldigt begränsat. Förmodligen är du som läser den här boken inte intresserad av “Bästa rumpträningen” av någon bloggare utan utbildning. Ser vi till den amerikanska marknaden hittar vi däremot massa kul. Försök hitta någon du normalt inte skulle välja i första hand. Om du är intresserad av styrketräning kanske du borde köpa en bok om konditionsträning. Har du ingen tidigare erfarenhet av rörlighetsträning kan detta vara ett väldigt bra komplement till din vanliga läsning. Eller varför inte en bok i rent underhållningssyfte. Kanske om styrketräningens historia. Oavsett vad du är ute efter finns det redan en bok skriven som passar. Det är bara att bläddra runt på ebay och amazon så kommer du hitta dussintals att lägga till på din läslista. Jag personligen har fått upp ögonen för ljudböcker. En hel del av min vakna tid är resor till och från möten. Vad jag förlorar i lästid tar jag tillbaka i “lyssnartid”. Bussen, bilen, promenaden, cykelturen, löpbandet. Oavsett var du är kommer du ha tillgång till en bra träningsbok.

Några boktips:
Allmänt
Ignite the Fire, Jonathan Goodman The Charisma Myth, Olivia Fox Cabane
Total Recall, Arnold Schwarzenegger (framgångsinspiration och underhållande läsning). Träning Science and Development of Muscle Hypertrophy, Brad Schoenfeld
Starting Strength, Mark Rippetoe
Styrketräning för idrott, motion och rehabilitering, Jesper Augustsson mfl.
The Black Book of Training Secrets, Christian Thibaudeau
The Poliquin Principles, Charles Poliquin

Rehab etc
Becoming a supple Leopard, Kelly Starrett Idrottsskador - en illustrerad guide,
Roald Bahr mfl.
Low Back Disorders, Stuart McGill
Ultimate Back Fitness and Performance, Stuart McGill
Kost Skitmat, Jacob Gudiol
The Protein Book, Lyle Mcdonald
The Truth about Carbs, Nate Miyaki

2. Forskning
Under några år var pubmed.com startsida på min bärbara dator. Oavsett hur mycket man läser går det inte att läsa igenom allt som berör träning och hälsa. Sökfunktionen blir bättre och bättre och resultaten man får upp blir mer relevanta. Genom att hålla sig uppdaterad maximerar vi inte bara vår kunskap utan minimerar även den tid vi slänger bort på att ägna oss åt sånt som inte fungerar. Varje månad kommer det upp en ny trend inom träning. Något som, enligt personen bakom, ska fungera bättre än allt annat. Se till att du inte hoppar på en ny trend utan att se vad studier säger om liknande upplägg. Ocklusionsträning, 3D-träning och vibrationsplattor är bara några av de nya begrepp vi springer på där ute just nu. Vår rekommendation är att du läser på, testar själv och sedan beslutar om detta är något du vill testa på dina klienter.

Andreas Hurtig