Vad är VO2 Max

Vad är VO2 Max?
VO2 max är ett mått på den maximala mängd syre som en individ kan ta upp och använda under intensiv fysisk aktivitet. Det är uttryckt i milliliter syre använd per minut per kilogram kroppsvikt. VO2 max är en viktig indikator på en persons aeroba kapacitet och konditionsnivå. Detta mått är särskilt relevant inom idrott och träning, eftersom det hjälper till att bedöma hur effektivt hjärtat, lungorna och cirkulationssystemet fungerar under fysisk ansträngning

Hur mäter man VO2 Max?
Man kan mäta VO2 Max i vilken situation man vill. Vanligast är att man använder en cykel eller ett löpand då dessa redskap möjliggör bärande av andningsmask på ett enkelt sätt.
Under VO2max-testet är andningsmasken en central del. Masken, som täcker både näsa och mun, är utformad för att säkerställa att all in- och utandad luft kan samlas in och analyseras. Den är ansluten till ett mätinstrument som kallas en metabolisk kartläggare, vilket gör det möjligt att exakt mäta mängden syre som konsumeras och mängden koldioxid som utandas under testet.
Övervakning av hjärtfrekvensen under ett VO2max-test är kritisk för att få korrekta och tillförlitliga resultat. Ett pulsband är ett vanligt verktyg som används för detta ändamål. Pulsbandet bärs runt bröstet, nära hjärtat, för att kontinuerligt registrera hjärtfrekvensen under testets gång. Det fungerar genom att upptäcka de elektriska signalerna varje gång hjärtat slår och skicka denna information trådlöst till en mottagare, ofta en smartklocka eller en träningsdator.

Kan man upskatta sin VO2 Max?
En vanlig formel som används för att uppskatta VO2 max är Coopertestet, där du springer så långt du kan under 12 minuter. Efter testet kan VO2 max beräknas med följande formel: VO2 max=(𝑑−504.9)/44.73VO2 max=(d−504.9)/44.73 där 𝑑d är sträckan du sprang i meter. Denna formel ger ett uppskattat värde av din maximala syreupptagningsförmåga i ml/kg/min
Om du vill testa VO2 Max på roddmaskin kan du använda Concept2s kalkylator här!

Vad finns det för referensvärden?
Vanligtvis uttrycks dessa i två huvudenheter: absoluta och relativa värden. Absoluta VO2max-värden mäts i liter syre per minut (L/min) och ger en indikation på den totala mängden syre som en individ kan använda under maximal ansträngning. Relativa VO2max-värden anges i milliliter syre per minut per kilogram kroppsvikt (mL/min/kg) och tar hänsyn till en persons kroppsvikt, vilket gör det lättare att jämföra personers aeroba kapacitet oberoende av deras storlek.

Typiska referensvärden för VO2max varierar beroende på ålder, kön, konditionsnivå och träningstillstånd. Generellt har vältränade idrottare högre VO2max-värden än genomsnittspersoner. Till exempel kan unga manliga idrottare ha värden på över 60 mL/min/kg, medan genomsnittliga aktiva män kanske har värden runt 40-45 mL/min/kg. För kvinnor tenderar motsvarande värden att vara något lägre, med vältränade kvinnliga idrottare ofta kring 50-55 mL/min/kg och genomsnittliga aktiva kvinnor runt 35-40 mL/min/kg.

Här kommer några kända idrottare och deras påstådda VO2 Max
Björn Daehlie - 96
Gunde Svan - 91
Lance Armstrong - 84
Michael Phelps - 76
Christiano Ronaldo - 75