Träning på allmän plats - Vad gäller?

Att erbjuda PT-pass eller bootcamps utomhus under sommaren har blivit populärt senaste åren. Men vad är det egentligen som gäller om jag vill göra detta i en park, utegym eller kanske på en strand?

Frågan är inte helt enkel att svara på efter som det varierar från kommun till kommun. Det finns dock några huvudpunkter du kan se till för att avgöra om du behöver tillstånd eller inte.

Det är mindre risk att du behöver tillstånd om:
1. Det inte är regelbundet återkommande träning. Så som att du planerar in att varje fredag 15:00 hålla ett pass
2. Du inte spelar musik. Generellt vill vi inte störa andra personer som också har rätt att vistas där du är
3. Du blockerar stor yta. Det får inte hindra framkomlighet eller strukturer som andra kan tänkas vilja använda. T.ex. använda alla 4 parkbänkarna för din träning.

Enligt svensk ordningslag (1993:1617) klassificeras parker, utegym och stränder som offentliga platser. För att leda träningspass i denna miljö i Sverige, kan det krävas tillstånd från de lokala myndigheterna. Dessa tillstånd är nödvändiga för att säkerställa att träningen inte stör andra användare av platsen eller bryter mot lokala ordningsregler:

  1. Tillståndskrav: Om du planerar att regelbundet använda en park för träningspass, kan det behövas ett tillstånd, särskilt om aktiviteten involverar uppsättning av utrustning eller påverkar den allmänna tillgängligheten och säkerheten i parken

  2. Lokala ordningsföreskrifter: Varje kommun kan ha sina egna regler som reglerar användningen av offentliga platser. Det är viktigt att kontrollera specifika lokala föreskrifter i kommunen där träningen ska ske

  3. Stör inte: Generellt sett är utomhusträning tillåten så länge den inte stör andra. Det är viktigt att träningen inte orsakar olägenhet för andra parkanvändare.

Det kan dock som sagt förekomma speciella regler i olika kommuner.

Om man som personlig tränare håller sig till de reglerna bör det inte finnas anledning att ansöka om tillstånd. Om du önskar dubbelkolla kan du enkelt vända dig till din kommun för att fråga vad som gäller på den plats du funderar på att använda. Om det visar sig att du behöver tillstånd kan du använda Polisens e-tjänst här!