Jobba som PT i USA

Vill du jobba som PT i USA? Frågan bör snarare ställas som “Vill du jobba som personal trainer i USA? Med förkortningen PT menas oftast physiotherapist i USA. Alltså fysioterapeut.
Du är inte ensam om din dröm att flytta till Hollywood och träna skådespelare och artister. Det har genom alla år varit en dröm många haft men få lyckats uppnå. I det här inlägget ska vi titta närmare på vad som krävs.


1. Visum
För att en svensk medborgare ska få jobba i USA krävs det vanligtvis ett arbetsvisum. Här är några grundläggande steg:

  1. Arbetsgivarens Sponsring: För de flesta arbetsvisumtyperna i USA krävs det att en amerikansk arbetsgivare sponsrar din ansökan. Arbetsgivaren måste ofta visa att de inte kunde hitta en amerikansk medborgare för jobbet.

  2. Visumtyp: Det finns flera olika typer av arbetsvisum för USA:

    • H-1B: För personer i "specialyrken" som kräver en högre utbildning.
      Det är troligen detta visum en personlig tränare ansöker om. För att få igenom detta behöver man påvisa specialkompetens. Detta kan vara allt från kompetens att träna idrottslag till att träna människor med diabetes.

    • H-2A: För säsongsbetonat jordbruksarbete.

    • H-2B: För icke-jordbruksrelaterat säsongsbetonat arbete.

    • L-1: För överföringar inom företag, för personer som arbetat för ett företag eller dess dotterbolag/filial/affiliat i minst ett år under de senaste tre åren.

    • O-1: För individer med extraordinär förmåga eller prestation inom vetenskap, konst, utbildning, affärsverksamhet eller idrott.

    • Och flera andra beroende på specifika omständigheter.

  3. Ansökningsprocess: När arbetsgivaren har fått godkännande från U.S. Department of Labor och/eller U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) att sponsra dig, måste du ansöka om visumet genom en amerikansk konsulat eller ambassad i Sverige.

  4. Intervju: De flesta visumansökare mellan 14 och 79 år måste genomgå en visumintervju på en amerikansk ambassad eller konsulat.

  5. Avgifter: Det finns avgifter associerade med visumansökan, och beroende på situationen kan det också finnas andra avgifter, till exempel sponsringsavgifter som arbetsgivaren måste betala.

  6. Begränsningar: Vissa visum, som H-1B, har en årlig kvot, vilket kan göra det svårare att få visumet om kvoten redan har uppfyllts för det året.

  7. Permanent Bosättning (Green Card): Om du planerar att bo och arbeta permanent i USA kan du överväga att ansöka om en Green Card. Processen kan vara lång och komplex, och det finns olika kategorier beroende på arbete, familjeband och andra faktorer.

Självklart är punkt 7 (Green card) mer komplex och svårare att få. Om du ändå skulle vilja gå på denna väg direkt kommer en lista här:

Arbetsbaserad Green Card (EB-2 eller EB-3):

  • EB-2: För individer med avancerade grader eller exceptionell förmåga. Om du som personlig tränare har en avancerad examen eller kan visa exceptionell förmåga inom ditt område (t.ex. genom att ha tränat elitidrottare eller haft framstående prestationer), kan detta vara en möjlig kategori.

  • EB-3: För yrkesverksamma, erfarna arbetare och andra arbetare. Om du har en kandidatexamen eller flera års erfarenhet som personlig tränare kan detta vara en relevant kategori. För båda dessa kategorier krävs vanligtvis en arbetsgivarsponsring, vilket innebär att en amerikansk arbetsgivare måste erbjuda dig ett jobb och genomgå en process som kallas "labor certification" för att visa att det inte finns några kvalificerade amerikanska arbetstagare för positionen.

  1. Green Card genom investering (EB-5): Om du har kapacitet att investera en betydande summa pengar (vanligtvis $1 miljon, eller $500,000 i vissa områden) i ett företag i USA som skapar jobb, kan du överväga EB-5 investerarprogrammet.

  2. Green Card genom familj: Om du har nära familjemedlemmar (t.ex. make/maka, förälder, barn) som redan är amerikanska medborgare eller Green Card-innehavare, kan de eventuellt sponsra din ansökan.

  3. Diversity Visa Lottery: Varje år håller USA en lotteri där individer från länder med låga invandringsnivåer till USA kan ansöka om ett Green Card. Sverige är vanligtvis berättigat att delta i detta program.

  4. Green Card genom asyl eller flyktingstatus: Om du har en välgrundad rädsla för förföljelse i ditt hemland på grund av ras, religion, nationalitet, politisk åsikt eller medlemskap i en viss social grupp, kan du överväga att söka asyl eller flyktingstatus.

Det är viktigt att notera att invandringslagarna och reglerna för arbetsvisum i USA kan vara komplexa och förändras över tid. Det rekommenderas starkt att konsultera en jurist eller en expert på området för att få vägledning som är specifik för din situation.

2. PT-Licens
Som i stora delar av världen finns det inget formellt krav på licens för att jobba som PT. Arbetsgivare vill se att du har en relevant utbildning i ämnet men bryr sig inte så mycket om vilken utbildning du gått eller vilken licens du har. Flera elever från IntensivePT har åkt till USA och jobbat på sin licens från EuropeActive.
Om man ändå vill ha en “Amerikansk licens” eller om man behöver det för ett speciellt gym finns det flera aktörer att välja mellan. Flera av dem har endast ett prov för att få licensen. Man behöver alltså inte genomgå ännu en utbildning. Här är en lista på några:

  • NASM (National Academy of Sports Medicine): En av de mest populära certifieringarna, NASM fokuserar på en vetenskaplig och evidensbaserad metod för träning.

  • ACE (American Council on Exercise): ACE är en annan populär och välrespekterad organisation som erbjuder certifiering för personliga tränare, gruppträningsinstruktörer och hälsocoacher.

  • NSCA (National Strength and Conditioning Association): NSCA är särskilt känt för sin Certified Strength and Conditioning Specialist (CSCS) certifiering, men de erbjuder också en certifiering för personliga tränare.

  • ACSM (American College of Sports Medicine): ACSM är känt för sin forskningsbaserade metod och har en lång historia inom sportmedicin och träning.

  • ISSA (International Sports Sciences Association): ISSA erbjuder en onlinebaserad certifieringskurs och är känt för sin flexibilitet och bredd av material.

  • NPTI (National Personal Training Institute): Till skillnad från andra program som primärt är självstudier, erbjuder NPTI ett längre, mer intensivt program som kombinerar klassrumsundervisning med praktisk erfarenhet.

  • AFPA (American Fitness Professionals & Associates): AFPA erbjuder en mängd olika certifieringar inom fitness, näring och hälsa.

3. Försäking
Någon som skiljer USA från Sverige är behovet av försäkring. Som personlig tränare i USA riskerar du att bli stämd om en klient skadar sig eller på annat sätt är missnöjd med sin tjänst. Detta är inte något du som personlig tränare behöver tänka på om du ska jobba på ett gym. Gymmet kommer ha alla försäkringar du behöver.
Det du dock behöver se till att det finns på plats är en hälsoförsäkring. USA har inte samma system där vård är billigt eller gratis. En sjukhusvistelse i USA kan kosta hundratusentals kronor. Så se till att kolla upp detta redan innan du kommer till USA.

4. Ekonomi
Många delar av USA är dyrare än vad du kanske är van vid i Sverige. Även valutakursen kan vara något man behöver räkna in. Du kommer visserligen tjäna dina pengar i dollar men de Svenska pengar du sparat ihop kommer inte räcka långt så länge kronan är svag i förhållande till dollar.
För att få en uppfattning om vad hyran är kan vi titta närmare på vad snitthyran för en tvåa är i olika delar av Kalifornien:
I San Francisco, som är en av de dyraste städerna i USA, kan hyran för en tvårumslägenhet överstiga $3,000 till $4,000 per månad eller mer.

I Los Angeles, beroende på området, kan hyran för en tvårumslägenhet ligga mellan $2,000 och $3,500 per månad.

I mindre städer eller mer avlägsna områden av Kalifornien kan hyran vara betydligt lägre, kanske mellan $1,000 och $2,000 per månad.

Din resa mot PT i USA börjar HÄR!