Långläsning om skador

Långläsning om skador

I denna bloggpost länkar vi ut till tidigare inlägg som du kanske har missat. Dagens ämne är skador och självklart har vi mycket material att gå igenom. Den första vi refererar till är akut omhändertagande och den finns det ingen orsak att skippa över. In och läs nu, det kanske räddar ett liv!

Akut omhändertagande och HLR

Några minuters läsning som kan vara skillnaden liv och död. Det är svårt att hitta anledningar att inte läsa detta inlägg.

Vilken kompetens ska en person som jobbar på gym ha? Oavsett om personen är gruppträningsinstruktör, personlig tränare, platschef eller receptionist.
Alla behöver kanske inte kunna alla muskler i kroppen på latin. Alla behöver kanske inte kunna räkna ut internt vridmoment. Alla behöver kanske inte förstå hur Cori-sykeln fungerar. Men något som inte går att säga emot är att alla BÖR kunna akut omhändertagande och HLR!

Läs mer om akut omhändertagande och HLR
Du kan även lyssna på vårt avsnitt om HLR på PT-Podden

Träna med en skada

Ursäkta den något osofistikerade inledningen (som för övrigt en PT-kursare till mig använde i en arg insändare till tidningen Fitness Magazine, en av dåtidens giganter på den svenska träningsmagasinsmarkaden, efter att en av lärarna på vår PT-utbildning - alltså inte Intensive PT, det här var på stenåldern, publicerat en del av kursmaterialet i en artikelserie i tidningen, något min kursare alltså tyckte “sög fett”.) Men det är sant - det suger att vara skadad.

Läs mer om att träna med en skada
Du kan även lyssna på vårt PT-Podden avsnitt lär dig träna folk med skador

Träning med patellaluxation

Vår samlade Facebookgrupp är tyvärr sluten för allmänheten. Ibland kommer det dock upp så pass nyttiga poster att det är värt att dela dem brett. Här kommer en fråga och två svar om träning med patellaluxation.

Hej gänget!
Någon med erfarenhet av att träna klient med patella luxation?
Klienten är tränad och erfaren inom träning. Knäproblemen är medfött och klienten har genomgått operationer. Knäna kan hoppa ur led lite närsomhelst men oftast vid vridningar, löpning och ev hopp. Så det kommer vi skippa!
Kanske du har nått tips/råd till mig? Bra prehab övningar att köra?
Tack på förhand!

Svar:
Läs mer om patellaluxation

Träna bort tennisarmbåge och musarm

Smärta i underarmen och armbåge är vanligt förekommande. Ett ökat användande av datormus och mobilen leder till problem som musarm. Medan manuellt arbete och hårda fysiska ansträngningar kan leda till tennisarmbåge. Båda diagnoser och liknande problematik kommer från att muskler, ledband, senor eller nerver blivit överansträngda, skadade och inflammerade.

Vanliga symtom på underarms- och armbågsproblematik är:

Läs mer om hur du tränar bort tennisarmbåge och musarm

Ergonomitips från IPT-tränare

Ett ämne som på pappret måhända varken är särskilt sexigt eller trendigt men som nu känns mer aktuellt än någonsin i och med att fler arbetar hemifrån med en sämre anpassad kontorsplats än vanligt. Ergonomi är ingen quick-fix men det du gör idag, imorgon och dagen efter det kommer din kropp att tacka dig för i framtiden (och du kommer förhoppningsvis inte att märka av det - det är belöningen. Stelhet och smärta är motsatsen och vad vi vill undvika). Ämnet kom upp i vår Facebookgrupp för PT:s utbildade och licensierade av IPT. Och ett gäng PT:s och sjukgymnaster delade med sig av sina bästa ergonomitips vid kontorsarbete. Här är några av dem (tips inom citationstecken är direkt tagna från Facebookgruppen medan övriga är mina)

Läs mer om ergonomitips

Det finns självklart mycket mer också. Besök www.intensivept.se/blogg för att läsa mer om skador eller annat skoj om träning. Nästa vecka sammanställer vi alla PT-Podden avsnitt som har med skador att göra.

skadorKarl Gullö