Trendspaning 2022 - Andreas

Då var det dags för den årliga trendspaningen. Efter att jag missat fullständigt tidigare år ligger ribban lågt och det känns som att det omöjligt kan gå sämre än tidigare. Så… Här kommer mina gissningar för 2022

  1. Interaktiv utrustning
    Peloton är ett bra exempel på detta. Om du inte känner till konceptet kan du se hur det ser ut på denna länk. Peloton är ett noterat bolag och har ett börsvärde på 100 miljarder. Det betyder att förväntningarna på framgång är mycket höga. Att genomföra gruppträningspass som spinning hemma känns som ett ganska självklart steg för framtiden. Nu har även priset kommit ner en del. Priset för en Peloton är ca 15.000kr plus en månadsavgift för passen. Inte superbilligt men inte heller så dyrt att det inte är överkomligt. Jämför du detta med andra hobbys som t.ex. golf får det anses vara ett fynd.
    Det finns fler exempel på liknande teknologi. En spegel med skärm i så att du ser instruktören samt dig själv utföra rörelser är ett annat exempel. Jag tror detta kommer bli mer mainstream under 2022

  2. Matlagningsmaskiner
    Thermomix är ett exempel på detta. Området “Foodtech” förväntas växa väldigt mycket under 2022. Det är en kombination av matlagning och teknologi. Thermomix är exakt detta. En högteknologisk maskin som lagar mat åt dig. Du kan se exempel genom att trycka på länken här. Jag kollade själv på att köpa en av dessa men backade ur för att den inte är automatiserad nog för min smak än. Jag tror inte att dagens Thermomix är vad som kommer slå igenom stort men jag tror att det är första steget till vad som kommer revolutionera matlagningen. Just nu kan du få recept på den digitala skärmen och instruktioner om vad som ska göras när. Dock är det fortfarande en hel del som du själv behöver göra. Revolutionen kommer när du bara kan kasta ner massa råvaror och en algoritm sorterar dem och tillagar dem separat i olika delar av maskinen. Då köper jag en.

  3. Hybridkasse
    Jag är ett stort fan av olika matkassar och ett stort fan av att köpa billig mat som håller på att gå ut. Genom åren har jag varit kund hos SvartaLådan, Simple Feast, Årstiderna och HelloFresh. Jag har även handlat flitigt på Matsmart och ToGoodToGo. Min förhoppning är att det kommer dyka upp en hybrid. Matkassar du kan beställa veckovis, tillagad på mat som håller på att gå ut och därför säljs billigt. Drömmen är att kunna beställa en veckas kost av vegetariska rätter med fokus på extra protein till ett pris av 50-80kr/måltid. Jag är inte övertygad om att det är möjligt ännu. Det verkar svårt för leveransbolagen att tjäna pengar och en hybridmodell skulle innebära att det blir ännu svårare. Men man kan alltid hoppas.

  4. Bra mat blir mer populärt än dålig mat
    Här kommer årets långskott. Just nu är transporter och el dyrare än någonsin. Det gör att varumärken som bygger på hög voym och låg marginal förmodligen kommer få det tuffare. Potentiellt kan detta leda till att slukonsumenten får ta kostnaden i form av prishöjning på produkten. T.ex. McDonalds höjer sina priser och är lika dyra som en “gourmethamburgare”. Om detta händer tror jag att fler kommer välja det bättre alternativet. Om fraktipriset fortsätter att vara högt kanske den lokalproducerade produkten inte är ett så mycket dyrare alternativ. Långsökt men även här känner jag att man iaf kan hoppas.
    5. 2022 blir det riktiga coronaåret
    Punkt 5 hoppas jag verkligen att jag får fel på. Jag tror dock att det kommer bli ett tumultartat år. Majoriteten av befolkningen har gjort exakt vad som rekommenderats. Hållit avstånd, isolerat sig, dubbelvaccinerat sig, m.m. Dock verkar inte smittspridningen vara under kontroll alls. Många dubbelvaccinerade som hållit avstånd har ändå fått covid mer än en gång. Alla som vaccinerade sig för att få vaccinpass kommer potentiellt att behöva vaccinera sig en gång till för att passet ska gälla, m.m. Jag tror vi är ganska långt ifrån en lösning. Jag tror också vi kommer fortsätta testa oss fram vad som fungerar och inte. Jag tror dock att fler månniskor kommer tappa tålamodet och inte låta forskning och medicin ha sin gång.

Där har vi dem. Vi ses om ett år när det är dags att utvärdera hur fel jag hade

peloton, thermomix