Nackdelarna med att vara en träningsmänniska

En övertygande bra metod för att bygga bra vanor är att försöka skapa en identitet för sig själv eller att försöka eftersträva en viss identitet som man vill åt. Till exempel är det vanligt att köpa nya dyra träningskläder när man börjar gå på gymmet för att motivera sig själv och skapa identiteten av ”en person som gymmar” eller det vi kallar för ”en träningsmänniska”. Detta är en väldigt bra metod för att motivera sig till att göra det man har satt ut till att göra men i denna bloggpost vill jag skriva om baksidorna med att ha en för stark förankrad identitet.

Känner du igen följande typ av människor? Läraren som vägrar applicera nya metoder för att de tycker att sin sals-metod alltid har varit bäst. Chefen som inte lyssnar på nya anställdas idéer för att individen alltid ska ha det sista ordet? En läkare som inte är uppdaterad på den senaste forskningen för att ”vi har alltid gjort så här”?

Personliga Tränaren som förespråkar en träningsform eller kost över en annan för att det alltid har funkat för de själva?

Troligen känner du igen dessa typ av människor. De är personer som har väldigt starkt förankrat sig i sin identitet och har svårt att kliva ur sin personlighetsbubbla för att se på situationen opartiskt. Vi är nog alla lite skyldiga av detta men för vissa människor kommer det att vara ett dominant beteende.

Den första begränsningen till att vara för starkt förankrad i sin identitet är alltså att man kan få tunnelseende och därav missa nya möjligheter som dyker upp.

Den andra begränsningen skulle jag säga är ännu större och ännu mer relevant för oss som arbetar med klienter. Denna begränsning kommer att grunda sig i att vår identitet kan förändras. Och vad händer då?

Ta tillexempel de tidigare exempel:

Vad händer med chefen som pensionerar sig och inte längre är en chef?

Vad händer med läraren som blir sjukskriven och helt plötsligt får en ny identitet?

Vad händer med läkaren som blir omsprungen av online läkare och appar?

Eller egentligen den viktigaste:

Vad händer med PT/Kunden som blir eller förlorar sin identitet som en ’träningsmänniska’?

Låt oss börja med vår egna roll som PT. Detta är ju en väldigt karaktärsdriven roll och arbetet är mycket av en livsstil. Många som utbildar sig gör det för att de gillar att träna och vill lära sig mer om träning. Om man är extremt förankrad i identiteten som en ’tränare’ kan det bli väldigt tufft om man går igenom en motivationssvacka. Eller om din egna träning går dåligt och du inte får resultat. Eller om du känner att du vill ta en öl eller en hamburgare – för det gör ju absolut inte personer som är träningsmänniskor. Vem är du då?

Om vi sätter detta i samma kontext för våra klienter kommer det troligen att ske två identitetsförändringar. Den första är när de går från sitt tidigare liv till att bli en ’träningsmänniska’ för att de tror att de måste vara 100% all in för att lyckas. Den andra är när de får en motivations dipp av olika orsaker och tappar kontroll av den identiteten. Vilka är de då?

Det är inte helt enkelt det här med att bli en träningsmänniska eller att förankra sig i en ny identitet. Självklart är det ett kraftigt verktyg för att komma igång och hålla motivationen uppe. Samtidigt kan det bli problem när man förändras och den rollen som man har personifierat börjar försvinna.

Mitt sista varningsord till er är att vara försiktig med de klienter (eller er själva) om man är 100% all in. Det är oftast de personerna som är snabbast till att tappa allt när saker går åt skogen. Och som PT – kom ihåg att din identitet är inte en träningsmänniska egentligen. Den är du själv och det skiner igenom mycket mer än vad du tar i knäböj.

Det finns massor av träningsmänniskor där ute – men bara en av dig.

Mer läsning av Karl

träningsmänniska
Karl Gullö