Specificitetsprincipen

En reflektion kring specificitetsprincipen och styrketräning.

Specificitetsprincipen, svår att uttala men lätt att förstå sig på: du blir bra på det du gör. Men är det inte mer till principen än detta? Både ja och nej. Inom litteraturen och idrottsvetenskap används specificitetsprincipen som en beskrivande princip. Det vill säga att det inte är så mycket en regel, som en observation av hur vi svarar på träning.

Den engelska termen för samma princip är Specific Adaptions to Imposed Demands (SAID). SAID ger oss en mer målande term: specifika adaptioner till ställda krav. Vi anpassar oss till de krav som ställs på kroppen med specifika adaptioner för dessa krav. Denna vetskap kan vi använda i vår träning genom att vända på det: genom att ställa specifika krav på kroppen skapar vi adaptioner. Eller som jag brukar säga, vi måste jobba på det vi vill bli bra på.

Hur tillämpar vi då bäst denna princip i vår träning? Det korta svaret är att se till vilka adaptioner vi är ute efter, och ställa de specifika krav på kroppen som resulterar i dessa adaptioner.

Det långa svaret kräver att vi först lär oss kroppen anatomi & fysiologi, biokemi och hur olika former av träning stressar de olika funktioner och strukturer som vi vill se adaptioner i - och sedan planerar träningen enligt dessa funktioner och strukturers gensvar till träningen.

Om vårt mål är att bli starkare och bygga muskler innebär det att vi måste träna de förmågor och färdigheter som bygger upp vår styrka, samtidigt som vi stressar musklerna och skapar en biokemisk respons som främjar de uppbyggande processerna av nytt muskelprotein. I praktiken innebär detta såklart att alla former av aktiviteter som kräver ett visst mått av styrka och användning av våra muskler kommer leda till adaptioner - till en början. Problemet med de flesta aktiviteter är att de inte ställer progressivt tyngre krav på kroppen. Vi anpassar oss helt enkelt för snabbt och för enkelt. Kraven blir för låga. Adaptionerna uteblir.

Utifrån vår förståelse av kroppens svar till träning uppstår här två krav vi måste uppfylla för att långsiktigt bli starkare och bygga muskler: 1) dessa specifika adaptioner kräver överbelastning av kroppens strukturer för att ske; 2) denna överbelastning sker genom progressivt mer ansträngande krav på vår styrka och våra muskler.

Det innebär att vi, om vi vill bli starkare och bygga muskler, enligt specificitetsprincipen måste välja en träningsform som tillmötesgår dessa två krav. Styrketräning är den enda formen av träning som långsiktigt gör det.

Mer läsning

Specificitetsprincipen