PT på heltid eller deltid?

Många personer som har ett jobb men drömmer att bli personlig tränare planerar att fortsätta jobba och börja som PT vid sidan av arbetet. Jobba 100% på sitt “vanliga” jobb och jobba deltid som PT. När klienterna fyller på är planen att gå ner i tid på det vanliga jobbet och gå upp i tid på personliga träningen. Efter några månader eller kanske ett år ska det finnas så många klienter att PT-yrket är på heltid och tränaren kan säga upp sig från sitt vanliga jobb. Detta är ett väldigt smidigt sätt att byta arbete och PT är ett av få yrken som tillåter att man gör så. Det finns dock några nackdelar med att göra så som du bör känna till om du går i dessa tankar.

Risken är att du känner att du underpresterar överallt. Ditt vanliga jobb blir lidande för att du börjar som PT. Dina klienter får inte så mycket tid som de förtjänar. Din familj och din träning får mindre tid eftersom du jobbar mer. Istället för att göra en sak riktigt bra gör du många saker där ingen blir riktigt som du vill. Hur kan du då göra denna övergång så smidigt som möjligt?

Som allt annat handlar det om planering. Se till att du inte planerar in fler timmar än du känner att du klarar av. Tänk inte att du kan jobba 14 timmarsdagar bara för att det är under en “övergångsperiod”. Var istället strikt med vilka tider du kan ta emot klienter. Du kanske har lucka 08:00 på måndagar och torsdagar. Det betyder att du endast ska ta emot klienter då och inte erbjuda någon flexibilitet alls. Du ska absolut inte vara snäll och flytta till tisdag någon gång eller flytta till måndag 09:00 om det innebär lite strul på det andra jobbet. Det är bättre att du tappar ett sälj eller tappar en klient för att dina tider inte är flexibla. Över tid kommer du göra ett bättre jobb på detta sätt och det är du som PT som bestämmer tider. Inte klienter. Det är de som ska vara flexibla i sitt schema och inte du. Du bör också vara ärlig med din arbetsgivare. Berätta att du tänker börja jobba extra som PT men att det inte kommer gå ut över ditt arbete. Har du en bra chef kanske du kan förhandla dig till att gå ner lite i tid vilket är det allra bästa. Även om det innebär lite lägre lön gör det väldigt mycket skillnad i kvalitét. Se också till att vara ärlig mot din nya arbetsgivare om du väljer att jobba på ett gym. Vissa tycker att det är helt ok och andra vill endast ha heltidstränare.

När är det bättre att direkt gå över till tränare på heltid?
Det går alltid bättre för de tränare som satsar 100% på personlig träning. Självklart! Det är samma inom de flesta branscher. Om du funderar på att bli webdesigner kommer du göra ett bättre jobb om du säger upp dig och jobbar med webdesign större delen av dygnet. Du kommer vara mer kompetent och du kommer ha mer tid för klienter/kunder. Ofta finns det även en större drivkraft hos tränare som inte har en “backup”. En tränare som inte har en annan lön som kommer in blir helt beroende av att sälja timmar. Det är inte kul att släppa iväg en konsultation som inte köpt timmar om det innebär att du knappt kommer få någon lön nästa månad. I detta fall är lite desperation en bra sak.

Vad ska jag ta hänsyn till om jag ska gå över till PT på heltid?
Detta är väldigt svårt att svara på då alla fall är unika. Här är några av de saker jag skulle låta spela en betydande roll om det gällde mig själv:
1. Trygghet
Att vara anställd ger en större känsla av trygghet. Man vet hur mycket lön som kommer in varje månad och man vet att detta täcker levnadskostnader. Man vet att man klarar sig.
2. Besparingar
Att gå över till personlig tränare innebär nästan alltid 2-3 månader med mindre lön. Jag vill vara säker på att mina besparingar räcker att betala mina levnadskostnader i några månader även om jag inte tjänar några andra pengar under tiden
3. Ansvar
Ansvarar jag för andra personer? Har jag barn som jag har ekonomiskt ansvar för?

Jag bryr mig inte så mycket om något annat än punkterna ovan. Det spelar ingen roll hur gammal man är. Det finns en marknad för personliga tränare från 18 till 60+. Jag bryr mig inte om hur vältränad jag är. En PT ska vara duktig på att träna andra, inte nödvändigtvis sig själv. Jag bryr mig inte om jag har tidigare erfarenhet från sälj, marknadsföring eller något annat som är indirekt relaterat till yrket. Allt detta är enkelt att lära sig.

Som avslutning vill jag bara säga att mitt slutgiltiga råd till dig som funderar över detta är att bara köra på. Man ångrar aldrig något man gjort. Man ångrar bara vad man inte gjort. Även personer som startat upp något nytt eller bytt karriär utan framgång sällan ångrar att de satsade. Man har kul på vägen och lär sig nya saker.
Sen finns det alltid en backup. Det är enkelt att få ett nytt jobb om man misslyckas. Det råder ingen arbetsbrist för personer som är drivna och inte är rädda för att slita.

Disclaimer: Jag är ingen livscoach eller går på andra sätt råd för karriärval. Texten är ingen uppmaning för hur du ska aggera i ditt yrke. Texten är endast för underhållning

pexels-photo-1037993.jpeg
Andreas Hurtig